ßßß
Bardzo smaczne, idealne na śniadanie. Wystarczy wieczorem przygotować odważone składniki a rano tylko wmieszać i cieszyć ze świeżych, trójkolorowych bułeczek. Bazylia, mozzarella i suszone pomidory...umm pychota;) A i rada, lepiej nie umieszczać babeczek w papilotkach, bo strasznie źle odchodzą. Radzę ciasto nałożyć do foremki wysmarowanej masłem.Składniki:125 g mozzarelli100 g marynowanych pomidorówdwie garści liści bazylii250 g mąki2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodysólpieprz1 jajko250 ml maślanki60 ml oliwyWykonanie:Mozzarellę, pomidory pokroić w kostkę, bazylię posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i pieprzem. osobnym naczyniu wymieszać jajko, maślankę i oliwę. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać ser, pomidory i bazylię i mieszać je do ciasta. Napełniać zagłębienia blasze do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. C przez około 15-20 minut ( z termoobiegiem).Smacznego:)