Wykonanie
Bardzo smaczne, idealne na śniadanie. Wystarczy wieczorem przygotować odważone składniki a rano tylko wmieszać i cieszyć ze świeżych, trójkolorowych bułeczek.
Bazylia,
mozzarella i
suszone pomidory...umm pychota;) A i rada, lepiej nie umieszczać babeczek w papilotkach, bo strasznie źle odchodzą. Radzę ciasto nałożyć do foremki wysmarowanej
masłem.Składniki:125 g
mozzarelli100 g marynowanych
pomidorówdwie garści liści
bazylii250 g
mąki2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodysólpieprz1
jajko250 ml
maślanki60 ml
oliwyWykonanie:
Mozzarellę,
pomidory pokroić w kostkę,
bazylię posiekać.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą,
solą i
pieprzem. osobnym naczyniu wymieszać
jajko,
maślankę i
oliwę. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać
ser,
pomidory i
bazylię i mieszać je do ciasta. Napełniać zagłębienia blasze do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. C przez około 15-20 minut ( z termoobiegiem).Smacznego:)