Opis : Krem z fasoli przygotujemy w zaledwie kilka minut, a będzie on stanowił naprawdę pożywny posiłek. Polecam szczególnie w chłodne dni, jakie jeszcze panują. Zupa może zastąpić nam niejednokrotnie szybszą wersję tradycyjnej zupy fasolowej. Krem z fasoli w owej wersji jest aromatyczny, a dodatek curry bardzo smacznie wkomponowuje się w całość. Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 2 mniejsze porcjeSkładniki :1 średnia cebula1 łyżeczka oliwy1 pełna łyżeczka masła1 puszka białej fasoli w wodzie (waga 400 g)1 pełna łyżeczka tymianku lub rozmarynu1 pełna łyżeczka majeranku1 liść laurowy2 ziela angielskie200 ml bulionu drobiowego2 pełne łyżki gęstej śmietany (np. 12%)1/3 pełnej łyżeczki currysólpieprz0,5 łyżeczki cukrukilka pasków usmażonego boczkuPrzygotowanie :Obrać cebulę i pokroić w kostkę.W garnku rozpuścić masło z oliwą.Dodać cebulę i przesmażyć na średnio brązowy kolor.Dodać całą zawartość puszki z fasolą.Dodać tymianek/rozmaryn.Dodać majeranek.Dodać liść laurowy.Dodać ziele angielskie.Zalać bulionem.Gotować przez kilka minut, aż przyprawy nadadzą smaku zupie.Z zupy wyciągnąć liść laurowy, a resztę pozostawić.Zupę zmiksować blenderem na kremową konsystencję.Doprawić curry, solą, pieprzem oraz cukrem.Zmiksować ponownie dla połączenia się smaków.Podawać na ciepło z usmażonym boczkiem oraz pieczywem.