ßßß Cookit - przepis na Tort A'la Szwarcwaldzki

Tort A'la Szwarcwaldzki

nazwa

Wykonanie

Opis : Tort a'la Szwarcwaldzki powstał z potrzeby tortu, który miał być szybki, smaczny i prosty w przygotowaniu ze względu na mój tymczasowy brak czasu na inne czasochłonne torty.
Zestawienie czekolady z wiśniami i bitą śmietaną zawsze się sprawdza, więc wiedziałam, że jubilat, dla którego przygotowałam ten tort nie będzie zawiedziony ;).
Biszkopt na tort wyszedł bardzo puszysty, a nasączyłam go ugotowanym z mrożonych wiśni syropem z dodatkiem wina. Także polecam go szczególnie tym, którzy lubią znane nam wisienki zatopione w winie i oblane czekoladą.
Pochodzenie : przepis własny; pomysł zaczerpnięty na podstawie przepisu na Tort Szwarcwaldzki
Ilość : tortownica o śred. 24 cm
Składniki Na Biszkopt Kakaowy:
4 duże jajka
niecała szkl. cukru kryształu
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
1 szkl. mąki pszennej
3,5 płaskiej łyżki dobrej jakości kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki Na Syrop Wiśniowy :
1/2 szkl. czerwonego wina
1/3 szkl. wody
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 2,5 pełnej łyżki cukru
200-250 g mrożonych lub świeżych wiśni
Składniki Dodatkowe :
0,5 l śmietany tortowej 36%* lub śmietany 30% + 2 usztywniacze do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
Lśniąca Polewa Kakaowa (u mnie 2/3 porcji)
wiśnie kandyzowane
rodzynki w czekoladzie
płatki migdałów
* śmietana tortowa 36% nie potrzebuje usztywniacza
Przygotowanie Biszkoptu Kakaowego:
Wyciąć z pergaminu kształt dna tortownicy, lekko posmarować dno masłem, przykleić wycięty papier do dna, boki formy posmarować masłem.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując do momentu, kiedy białka staną się całkowicie sztywne, zwarte i lśniące.
Dodawać po jednym żółtku.
Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
Dodać olej.
Dodać wodę.
Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.
Stopniowo przesiewać suchą mieszankę do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Gotowy biszkopt wylać do formy.
Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).
Przygotowanie Syropu Wiśniowego :
Wino wymieszać z wodą.
Połowę zawartości wlać do rondla.
Dodać cukier.
Doprowadzić do zagotowania.
Między czasie drugą połowę płynu wymieszać z mąką.
Wlać do gotującego się wina z wodą i cukrem.
Mieszać do powstania gęstszego syropu.
Zestawić z palnika.
Dodać wiśnie.
Zostawić do momentu, kiedy puszczą lekko sok lub w razie potrzeby lekko podgrzać na płomieniu (syrop powinien być bardziej płynny niż gęsty, aby mógł się wsiąknąć w biszkopt i tym samym nasączyć go).
Przygotowanie Tortu :
Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Pierwszy blat biszkopta wyłożyć na talerz/paterę, na której będzie podawany tort.
Połowę samego syropu rozprowadzić na jednej części biszkopta.
Wyłożyć całą zawartość wiśni.
Ubić śmietanę tortową z dodatkiem cukru pudru lub kremówkę z dodatkiem usztywniacza i cukru pudru wg instrukcji na opakowaniu.
Wyłożyć ubitą śmietanę na pierwszy blat biszkopta, ale nie wyrównując dokładnie śmietany do brzegów blatu.
Wyrównać wierzch bitej śmietany.
6. Położyć drugi blat biszkopta.
7. Nasączyć go pozostałością syropu.
8. Polać gotową Lśniącą Polewą Kakaową.
9. Udekorować tort na niezastygniętej jeszcze polewie.
10. Lekko schłodzić przez jakiś czas.
11. Przechowywać w chłodnej temp.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/04/tort-ala-szwarcwaldzki.html