Wykonanie




Opis : Tort a'la Szwarcwaldzki powstał z potrzeby
tortu, który miał być szybki, smaczny i prosty w przygotowaniu ze względu na mój tymczasowy brak czasu na inne czasochłonne
torty.Zestawienie
czekolady z
wiśniami i
bitą śmietaną zawsze się sprawdza, więc wiedziałam, że jubilat, dla którego przygotowałam ten tort nie będzie zawiedziony ;).
Biszkopt na tort wyszedł bardzo puszysty, a nasączyłam go ugotowanym z mrożonych
wiśni syropem z dodatkiem
wina. Także polecam go szczególnie tym, którzy lubią znane nam wisienki zatopione w
winie i oblane
czekoladą.Pochodzenie : przepis własny; pomysł zaczerpnięty na podstawie przepisu na Tort SzwarcwaldzkiIlość : tortownica o śred. 24 cmSkładniki Na
Biszkopt Kakaowy:4 duże
jajkaniecała szkl.
cukru kryształu8 łyżek
oleju8 łyżek
wody1 szkl.
mąki pszennej3,5 płaskiej łyżki dobrej jakości
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki Na
Syrop Wiśniowy :1/2 szkl.
czerwonego wina1/3 szkl.
wody1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanejok. 2,5 pełnej łyżki
cukru200-250 g mrożonych lub świeżych
wiśniSkładniki Dodatkowe :0,5 l
śmietany tortowej 36%* lub
śmietany 30% + 2 usztywniacze do
śmietany1-2 łyżki
cukru pudruLśniąca Polewa
Kakaowa (u mnie 2/3 porcji)
wiśnie kandyzowane
rodzynki w
czekoladziepłatki migdałów*
śmietana tortowa 36% nie potrzebuje usztywniaczaPrzygotowanie
Biszkoptu Kakaowego:Wyciąć z pergaminu kształt dna tortownicy, lekko posmarować dno
masłem, przykleić wycięty papier do dna, boki formy posmarować
masłem.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.Dodawać stopniowo
cukier, cały czas ubijając/miksując do momentu, kiedy
białka staną się całkowicie sztywne, zwarte i lśniące.Dodawać po jednym
żółtku.Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.Dodać
olej.Dodać
wodę.Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
Mąkę,
kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.Stopniowo przesiewać suchą mieszankę do ubitych
jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.Gotowy
biszkopt wylać do formy.Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka
biszkopta, będzie suchy).Przygotowanie
Syropu Wiśniowego :
Wino wymieszać z
wodą.Połowę zawartości wlać do rondla.Dodać
cukier.Doprowadzić do zagotowania.
Między czasie drugą połowę płynu wymieszać z
mąką.Wlać do gotującego się
wina z
wodą i
cukrem.Mieszać do powstania gęstszego
syropu.Zestawić z palnika.Dodać
wiśnie.Zostawić do momentu, kiedy puszczą lekko sok lub w razie potrzeby lekko podgrzać na płomieniu (
syrop powinien być bardziej płynny niż gęsty, aby mógł się wsiąknąć w
biszkopt i tym samym nasączyć go).Przygotowanie
Tortu :Wystudzony
biszkopt przekroić na pół.Pierwszy blat
biszkopta wyłożyć na talerz/paterę, na której będzie podawany tort.Połowę samego
syropu rozprowadzić na jednej części
biszkopta.Wyłożyć całą zawartość
wiśni.Ubić
śmietanę tortową z dodatkiem
cukru pudru lub kremówkę z dodatkiem usztywniacza i
cukru pudru wg instrukcji na opakowaniu.Wyłożyć ubitą
śmietanę na pierwszy blat
biszkopta, ale nie wyrównując dokładnie
śmietany do brzegów blatu.Wyrównać wierzch
bitej śmietany.

6. Położyć drugi blat
biszkopta.7. Nasączyć go pozostałością
syropu.8. Polać gotową Lśniącą Polewą
Kakaową.9. Udekorować tort na niezastygniętej jeszcze polewie.10. Lekko schłodzić przez jakiś czas.11. Przechowywać w chłodnej temp.