Wykonanie
Opis : Jedną z moich ulubionych zimowych zup jest właśnie zupa krem z
porów i
ziemniaków. Nalewam ją do małej miseczki i chodząc po domu, ogrzewam nią swe dłonie i powoli smakuję zupę, maczając łyżkę w jej kremowej postaci... yummy .Na blogu już znajduje się przepis na zupę krem z
porów i
ziemniaków, ale ten, który dziś podaję jest bardziej szczegółowy i lekko wzbogacony.To zupa, którą przygotujecie w niecałe pół godziny pod warunkiem, że dysponujecie gotowym
bulionem. Gdy chcecie ugotować go razem z zupą, Wasz czas wydłuży się do 25 minut.Ważnym składnikiem, którego używam od pewnego czasu, gdy przygotowuję tę zupę jest
kolorowy pieprz. Czasami podaję zupę z
orzechami, gdyż ona sama ma lekko
orzechowy posmak.Polecam serdecznie.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 1 , 5 l zupySkładniki :0,8 l
bulionu wołowego/drobiowego lub 1 l
wody + 1 noga z kurczaka/inna porcja rosołowa (niekoniecznie drobiowa) + 0,5 średniej
pietruszki + 1 średnia
marchewka + 3 ziarenka
ziela angielskiego + 3
liście laurowe3 ząbki
czosnku1,5 średniej
cebuli0,5 kg
porów (całe
pory wraz z ich zieloną częścią)2 łyżki masła+1 łyżka
oleju3 średnie
ziemniaki3-4 łyżki kwaśnej
śmietanysólkolorowy pieprzPrzygotowanie :Jeśli nie posiadamy gotowego
bulionu, to do średniego garnka należy włożyć porcję rosołową, obrane i przekrojone na pół warzywa oraz
przyprawy.Zalać
wodą.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20-25 min. do momentu, kiedy warzywa i
mięso będą miękkie i lekko rozpadające się.Po ugotowaniu
bulionu, wyciągnąć z niego
przyprawy i
mięso.Obrać i posiekać
czosnek.Obrać i pokroić
cebulę w kostkę.Pokroić
pory w talarki, pozostawiając tylko ich końcówki z "włosiem".W szerszym rondlu rozpuścić i rozgrzać
masło oraz
olej.Dodać
czosnek.Zarumienić.Dodać
cebulę.Przysmażyć ją na złoty kolor.Dodać
pory.Podsmażyć je do momentu zeszklenia, a następnie do lekkiego zarumienienia.Jeśli przygotowywaliście przed chwilą
bulion z warzywami, należy z niego wyciągnąć warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki, co ułatwi ich późniejsze zmiksowanie.Ugotowane warzywa dodać do podsmażanych warzyw.Wszystko zalać
bulionem.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.Dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw.Zupę zmiksować na kremową konsystencję.Dodać
śmietanę.Wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem kolorowym.Wymieszać.W razie konieczności dolać przegotowanej
wody, aby zupa uzyskała 1,5 litra objętości.Podawać na ciepło
solo, z grzankami,
groszkiem ptysiowym lub
orzechami.