ßßß


Opis : Jedną z moich ulubionych zimowych zup jest właśnie zupa krem z porów i ziemniaków. Nalewam ją do małej miseczki i chodząc po domu, ogrzewam nią swe dłonie i powoli smakuję zupę, maczając łyżkę w jej kremowej postaci... yummy .Na blogu już znajduje się przepis na zupę krem z porów i ziemniaków, ale ten, który dziś podaję jest bardziej szczegółowy i lekko wzbogacony.To zupa, którą przygotujecie w niecałe pół godziny pod warunkiem, że dysponujecie gotowym bulionem. Gdy chcecie ugotować go razem z zupą, Wasz czas wydłuży się do 25 minut.Ważnym składnikiem, którego używam od pewnego czasu, gdy przygotowuję tę zupę jest kolorowy pieprz. Czasami podaję zupę z orzechami, gdyż ona sama ma lekko orzechowy posmak.Polecam serdecznie.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 1 , 5 l zupySkładniki :0,8 l bulionu wołowego/drobiowego lub 1 l wody + 1 noga z kurczaka/inna porcja rosołowa (niekoniecznie drobiowa) + 0,5 średniej pietruszki + 1 średnia marchewka + 3 ziarenka ziela angielskiego + 3 liście laurowe3 ząbki czosnku1,5 średniej cebuli0,5 kg porów (całe pory wraz z ich zieloną częścią)2 łyżki masła+1 łyżka oleju3 średnie ziemniaki3-4 łyżki kwaśnej śmietanysólkolorowy pieprzPrzygotowanie :Jeśli nie posiadamy gotowego bulionu, to do średniego garnka należy włożyć porcję rosołową, obrane i przekrojone na pół warzywa oraz przyprawy.Zalać wodą.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20-25 min. do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie i lekko rozpadające się.Po ugotowaniu bulionu, wyciągnąć z niego przyprawy i mięso.Obrać i posiekać czosnek.Obrać i pokroić cebulę w kostkę.Pokroić pory w talarki, pozostawiając tylko ich końcówki z "włosiem".W szerszym rondlu rozpuścić i rozgrzać masło oraz olej.Dodać czosnek.Zarumienić.Dodać cebulę.Przysmażyć ją na złoty kolor.Dodać pory.Podsmażyć je do momentu zeszklenia, a następnie do lekkiego zarumienienia.Jeśli przygotowywaliście przed chwilą bulion z warzywami, należy z niego wyciągnąć warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki, co ułatwi ich późniejsze zmiksowanie.Ugotowane warzywa dodać do podsmażanych warzyw.Wszystko zalać bulionem.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw.Zupę zmiksować na kremową konsystencję.Dodać śmietanę.Wymieszać.Doprawić solą i pieprzem kolorowym.Wymieszać.W razie konieczności dolać przegotowanej wody, aby zupa uzyskała 1,5 litra objętości.Podawać na ciepło solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub orzechami.