Wykonanie




Opis : Zupa krem z
marchewki i pieczonych
papryk z dodatkiem
ziemniaków to zupa dla tych, którzy lubią wytrawne smaki, a przede wszystkim lubią smak
papryki.
Papryka w wersji pieczonej to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych propozycji podania tego warzywa, ale czy przypadnie Wam do gustu jej użycie w zupie, przekonacie się sami. Całość zupy doprawiona jest
imbirem, tak więc ten smak przeważa w zupie. Aby przełamać jej ostrość, do zupy dodałam również
miód.Pierwsze skrzypce w zupie gra
marchew, to ona dominuje, zaraz za nią szybko podąża pieczona
papryka i
imbir.
Ziemniaki to tylko dodatek, naturalny zagęstnik i składnik, który nie pozostawia zupy całkowicie gładkiej w strukturze.Zupę niewątpliwie polecam smakoszom i tym, którzy lubią łączyć ze sobą różne smaki. Otóż podałam ją z
serem gorgonzola i
ciasteczkami imbirowymi i jak na moje "oko"-
język ;) było to coś zupełnie innego, pasującego do siebie i dlatego polecam takie zestawienie.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 1 , 5 l zupySkładniki :2 duże
czerwone papryki3 ząbki
czosnkuoliwa do posmarowania
papryki1 średnia
cebula czerwona1 łyżka
masła1,4-1,5 l
bulionu drobiowego (nie musi być bardzo esencjonalny)500 g
marchwi4
ziela angielskie250 g
ziemniaków1,5 czubatej łyżeczki suszonego
imbiru2-3 łyżki
miodusólpieprz150-200 ml
mleka krowiego,
mleka kokosowego lub słodkiej
śmietanki do zupPrzygotowanie :
Paprykę przekroić na pół (można już na tym etapie usunąć gniazda nasienne).Włączyć piekarnik na 200*C.
Paprykę lekko posmarować
oliwą.Ułożyć na blaszce (najlepiej takiej wyłożonej folią aluminiową).Włożyć do piekarnika.Piec 30-35 min. do momentu, kiedy
papryka zmięknie i lekko sczernieje jej skórka w niektórych miejscach . Po upieczeniu
papryki, włożyć ją na 10-15 min. do woreczka foliowego i zamknąć. (15 min. przed końcem pieczenia dodać
czosnek w łupinach na blaszkę).W czasie, gdy
papryka się piecze, w rondlu rozgrzać
masło.Posiekać
cebulę.Przypiec na
maśle na brązowy kolor.Zalać
bulionem.Dodać
marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki.Dodać
ziele angielskie.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem.Gdy
marchew będzie prawie całkowicie miękka, dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę.Zupę gotować do miękkości warzyw.Obrać
paprykę ze skórki i pozbawić nasionek.Dodać do zupy.Zupę zmiksować blenderem na kremową konsystencję.Dodać
imbir.Dodać
miód.Doprawić
solą i
pieprzem.Dokładnie wymieszać.Dolać mleko/śmietankę.Ponownie doprowadzić do zagotowania.Wyłączyć i odstawić z płomienia.Podawać na ciepło
solo, z
serem gorgonzola i
ciasteczkami imbirowymi.