Wykonanie


Opis : Zapiekanka chłopska składa się z
ziemniaków,
jajek,
kiełbasy i
sera żółtego. Wszystko układane warstwami i zapiekane. Moje
ziemniaki były całkowicie ugotowane i bardzo kruche dlatego też zapiekanka nie wygląda zachęcająco po przełożeniu jej na talerz. Zapiekankę można podawać
solo, ale Nam bardziej smakowała z wersją rzadszego
sosu czosnkowego.Polecam.Pochodzenie : przepis dostałam od MamyIlość : forma o śred. 28 cm; 4-6 porcjiSkładniki Na Zapiekankę :1 kg
ziemniaków (wielkością powinny być średnie)1 duża
cebula400 g
kiełbasy4 ugotowane
jajka na twardo20 dkg startego na tarce
sera żółtegoSkładniki Na
Sos Czosnkowy (opcjonalnie)* :3 pełne łyżki
jogurtu naturalnego2 pełne łyżki
majonezu0,5 łyżeczki
cukru2-3 ząbki
czosnkusol
pieprz* na całą zawartość zapiekanki zużyliśmy potrójną porcję sosuPrzygotowanie Zapiekanki:
Ziemniaki podgotować w mundurkach ok. 7 min. w wodzie lub ugotować do całkowitej miękkości.
Między czasie pokroić
cebulę w pół-plastry.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Zeszklić na nim
cebulę.Dodać
kiełbasę pokrojoną w pół-plastry.Usmażyć na rumiano.
Jajka pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać ze skórki.Pokroić w plastry.Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem/margaryną.Ułożyć 1/2 zawartości
ziemniaków na dnie naczynia (w moim naczyniu ułożyłam
ziemniaki tak, aby każdy plaster leżał ciasno obok siebie).Ułożyć 1/2 zawartości
kiełbasy z
cebulą.Ułożyć 1/2 zawartości
jajek.Ułożyć 1/2 zawartości
sera żółtego.Rozgrzać piekarnik do 200*C.Zapiekać zapiekankę pod przykryciem do momentu, kiedy
ziemniaki będą miękkie (jeśli nie gotowaliśmy ich do miękkości), a
ser się rozpuści.Podawać
solo lub z
sosem czosnkowym.Przygotowanie
Sosu Czosnkowego :
Jogurt wymieszać z
majonezem.Dodać
cukier.Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku w zależności od tego tego jakie ostre lubimy.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Polać po zapiekance.