ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka Chłopska

Zapiekanka Chłopska

nazwa

Wykonanie

Opis : Zapiekanka chłopska składa się z ziemniaków, jajek, kiełbasy i sera żółtego. Wszystko układane warstwami i zapiekane. Moje ziemniaki były całkowicie ugotowane i bardzo kruche dlatego też zapiekanka nie wygląda zachęcająco po przełożeniu jej na talerz. Zapiekankę można podawać solo, ale Nam bardziej smakowała z wersją rzadszego sosu czosnkowego.
Polecam.
Pochodzenie : przepis dostałam od Mamy
Ilość : forma o śred. 28 cm; 4-6 porcji
Składniki Na Zapiekankę :
1 kg ziemniaków (wielkością powinny być średnie)
1 duża cebula
400 g kiełbasy
4 ugotowane jajka na twardo
20 dkg startego na tarce sera żółtego
Składniki Na Sos Czosnkowy (opcjonalnie)* :
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
2 pełne łyżki majonezu
0,5 łyżeczki cukru
2-3 ząbki czosnku
sol
pieprz
* na całą zawartość zapiekanki zużyliśmy potrójną porcję sosu
Przygotowanie Zapiekanki:
Ziemniaki podgotować w mundurkach ok. 7 min. w wodzie lub ugotować do całkowitej miękkości.
Między czasie pokroić cebulę w pół-plastry.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Zeszklić na nim cebulę.
Dodać kiełbasę pokrojoną w pół-plastry.
Usmażyć na rumiano.
Jajka pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać ze skórki.
Pokroić w plastry.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem/margaryną.
Ułożyć 1/2 zawartości ziemniaków na dnie naczynia (w moim naczyniu ułożyłam ziemniaki tak, aby każdy plaster leżał ciasno obok siebie).
Ułożyć 1/2 zawartości kiełbasy z cebulą.
Ułożyć 1/2 zawartości jajek.
Ułożyć 1/2 zawartości sera żółtego.
Rozgrzać piekarnik do 200*C.
Zapiekać zapiekankę pod przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (jeśli nie gotowaliśmy ich do miękkości), a ser się rozpuści.
Podawać solo lub z sosem czosnkowym.
Przygotowanie Sosu Czosnkowego :
Jogurt wymieszać z majonezem.
Dodać cukier.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku w zależności od tego tego jakie ostre lubimy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać po zapiekance.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/05/zapiekanka-chopska.html