ßßß Cookit - przepis na Lasagne Z Sosem Bolońskim I Szpinakiem

Lasagne Z Sosem Bolońskim I Szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Opis : Jako miłośniczka lasagne klasycznej z sosem bolońskim (przepis wkrótce opublikuję na blogu), postanowiłam odtworzyć w domu wersję lazanii z dodatkiem szpinaku, którą jadłam kiedyś w polskiej restauracji. Wspominam ją bardzo miło do dnia dzisiejszego, ale nigdy nie miałam okazji jej przygotować i tym samym sumienie nie dawało mi spokoju w tej kwestii. W końcu nadszedł dzień, w którym upragniona lazania zagościła u mnie w kuchni. Przepis jest dość pracochłonny ze względu na przygotowanie 3. rodzajów sosów, ale ja tego tak nie odczułam, więc warto się poświęcić.
Jako, że uwielbiam klasyczną lazanię i bardzo lubię szpinak, ten rodzaj lazanii okazał się dla mnie hitem. Sos boloński i szpinak wbrew pozorom bardzo do siebie pasują.
Nic tylko pozostało mi serdecznie polecić lazanię z sosem bolońskim i szpinakiem, a na pewno Wam zasmakuje.
Pochodzenie : kuchnia włoska (twierdzą też, że pomysł na lazanię pochodzi od Amerykanów); przepis własny
Ilość : forma o wym. 20/30 cm; 6-8 porcji
Składniki Podstawowe :
250-300 g makaronu Lasagne
150 g sera żółtego
2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
masło/margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysmarowania formy
Składniki Na Sos Boloński :
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy/oleju
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
0,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
500 g przecieru pomidorowego typu passata
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Składniki Na Warstwę Szpinakową :
2 łyżki oliwy/oleju
2 ząbki czosnku
600 g mrożonego szpinaku (wyciągniętego wcześniej, aby się rozmroził)
2 średnio-czubate łyżki naturalnego serka kremowego (dałam Philadelphię)
1 płaska łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
Składniki Na Sos Beszamelowy :
3 płaskie łyżki masła/dobrej margaryny
3 płaskie łyżki mąki
0,5 l mleka
sól
pieprz
Przygotowanie Sosu Bolońskiego :
Posiekać drobno cebulę.
Na patelni/w głębszym rondlu rozgrzać oliwę/olej.
Dodać cebulę.
Zeszklić ją.
Dodać mięso.
Dodać mąkę.
Wymieszać wszystko, a mięso rozbijać w czasie smażenia, aby nie było zbyt dużo brył mięsa. Smażyć, aż uzyska jasny kolor i będzie miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać, aż mięso uzyska jednolity kolor.
Dodać przecier pomidorowy.
Wymieszać dla połączenia się składników.
Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Gotować ok. 5 min.
Przygotowanie Warstwy Szpinakowej :
Rozgrzać oliwę/olej.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przesmażyć chwilę.
Dodać rozmrożony szpinak wraz z jego sokami.
Smażyć do całkowitej miękkości szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut, często mieszając.
Gdy ze szpinaku wyparuje nadmiar lub całość wody, dodać serek kremowy.
Wymieszać, aby uzyskało jednolitą konsystencję.
Oprószyć mąką.
Wymieszać dokładnie.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Sosu Beszamelowego :
W rondlu rozpuścić masło.
Dodać mąkę.
Wymieszać i zasmażać, aby składniki połączyły się, a konsystencja zgęstniała.
Stopniowo w małych ilościach wlewać mleko, po każdym dolaniu, mieszając i czekając, aż konsystencja zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Końcowe :
W wysmarowanej margaryną/masłem i oprószoną bułką tartą formie do zapiekania, układać warstwy wg kolejności (licząc od dołu):
1/4 zawartości sosu beszamelowego
makaron Lasagne
1/2 zawartości szpinaku
makaron Lasagne
1/3 zawartości sosu beszamelowego
1/2 zawartości sosu bolońskiego
makaron Lasagne
pozostałość szpinaku
1/2 zawartości sosu beszamelowego
pozostałość sosu bolońskiego
makaron Lasagne
pozostałość sosu beszamelowego
starty ser żółty
bułka tarta
2. Nagrzać piekarnik do 180* C.
3. Piec pod przykryciem (aby uniknąć wysuszenia górnej warstwy makaronu) 35 min. , a po tym czasie odkryć, aby wierzch się lekko zapiekł i dopiekać jeszcze 10 min.
4. Kroić po upływie min. 15 min., aby zapobiec rozjechaniu się warstw lazanii na talerzu (mi najlepiej smakuje na drugi dzień, podparowana w garnku z odrobiną wody lub w szybkowarze).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/lasagne-z-sosem-bolonskim-i-szpinakiem.html