Wykonanie
Opis : Jako miłośniczka lasagne klasycznej z
sosem bolońskim (przepis wkrótce opublikuję na blogu), postanowiłam odtworzyć w domu wersję lazanii z dodatkiem
szpinaku, którą
jadłam kiedyś w polskiej restauracji. Wspominam ją bardzo miło do dnia dzisiejszego, ale nigdy nie miałam okazji jej przygotować i tym samym sumienie nie dawało mi spokoju w tej kwestii. W końcu nadszedł dzień, w którym upragniona lazania zagościła u mnie w kuchni. Przepis jest dość pracochłonny ze względu na przygotowanie 3. rodzajów
sosów, ale ja tego tak nie odczułam, więc warto się poświęcić.Jako, że uwielbiam klasyczną lazanię i bardzo lubię
szpinak, ten rodzaj lazanii okazał się dla mnie
hitem.
Sos boloński i
szpinak wbrew pozorom bardzo do siebie pasują.Nic tylko pozostało mi serdecznie polecić lazanię z
sosem bolońskim i
szpinakiem, a na pewno Wam zasmakuje.Pochodzenie : kuchnia włoska (twierdzą też, że pomysł na lazanię pochodzi od Amerykanów); przepis własnyIlość : forma o wym. 20/30 cm; 6-8 porcjiSkładniki Podstawowe :250-300 g
makaronu Lasagne150 g
sera żółtego2-3 łyżki
bułki tartej (opcjonalnie)masło/margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysmarowania formySkładniki Na
Sos Boloński :1 średnia
cebula2 łyżki oliwy/oleju500 g
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego0,5 płaskiej łyżki
mąki pszennej2 łyżki
koncentratu pomidorowego 30%500 g
przecieru pomidorowego typu passata1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólpieprzSkładniki Na Warstwę
Szpinakową :2 łyżki oliwy/oleju2 ząbki
czosnku600 g
mrożonego szpinaku (wyciągniętego wcześniej, aby się rozmroził)2 średnio-czubate łyżki
naturalnego serka kremowego (dałam Philadelphię)1 płaska łyżka
mąki pszennejsólpieprzSkładniki Na
Sos Beszamelowy :3 płaskie łyżki masła/dobrej
margaryny3 płaskie łyżki
mąki0,5 l
mlekasólpieprzPrzygotowanie
Sosu Bolońskiego :Posiekać drobno
cebulę.Na patelni/w głębszym rondlu rozgrzać oliwę/olej.Dodać
cebulę.Zeszklić ją.Dodać
mięso.Dodać
mąkę.Wymieszać wszystko, a
mięso rozbijać w czasie smażenia, aby nie było zbyt dużo brył
mięsa. Smażyć, aż uzyska jasny kolor i będzie miękkie.Dodać
koncentrat pomidorowy.Dokładnie wymieszać, aż
mięso uzyska jednolity kolor.Dodać
przecier pomidorowy.Wymieszać dla połączenia się składników.Przyprawić
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem.Gotować ok. 5 min.Przygotowanie Warstwy Szpinakowej :Rozgrzać oliwę/olej.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.Przesmażyć chwilę.Dodać rozmrożony
szpinak wraz z jego
sokami.Smażyć do całkowitej miękkości
szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut, często mieszając.Gdy ze
szpinaku wyparuje nadmiar lub całość
wody, dodać
serek kremowy.Wymieszać, aby uzyskało jednolitą konsystencję.Oprószyć
mąką.Wymieszać dokładnie.Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanie
Sosu Beszamelowego :W rondlu rozpuścić
masło.Dodać
mąkę.Wymieszać i zasmażać, aby składniki połączyły się, a konsystencja zgęstniała.Stopniowo w małych ilościach wlewać
mleko, po każdym dolaniu, mieszając i czekając, aż konsystencja zgęstnieje.Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanie Końcowe :W wysmarowanej margaryną/masłem i oprószoną
bułką tartą formie do zapiekania, układać warstwy wg kolejności (licząc od dołu):1/4 zawartości
sosu beszamelowegomakaron Lasagne1/2 zawartości
szpinakumakaron Lasagne1/3 zawartości
sosu beszamelowego1/2 zawartości
sosu bolońskiegomakaron Lasagnepozostałość
szpinaku1/2 zawartości
sosu beszamelowegopozostałość
sosu bolońskiegomakaron Lasagnepozostałość
sosu beszamelowegostarty ser żółty
bułka tarta2. Nagrzać piekarnik do 180* C.3. Piec pod przykryciem (aby uniknąć wysuszenia górnej warstwy
makaronu) 35 min. , a po tym czasie odkryć, aby wierzch się lekko zapiekł i dopiekać jeszcze 10 min.4. Kroić po upływie min. 15 min., aby zapobiec rozjechaniu się warstw lazanii na talerzu (mi najlepiej smakuje na drugi dzień, podparowana w garnku z odrobiną
wody lub w szybkowarze).