Wykonanie

Opis : Jako miłośniczka lasagne klasycznej z
sosem bolońskim (przepis wkrótce opublikuję na blogu), postanowiłam odtworzyć w domu wersję lazanii z dodatkiem
szpinaku, którą
jadłam kiedyś w polskiej restauracji. Wspominam ją bardzo miło do dnia dzisiejszego, ale nigdy nie miałam okazji jej przygotować i tym samym sumienie nie dawało mi spokoju w tej kwestii. W końcu nadszedł dzień, w którym upragniona lazania zagościła u mnie w kuchni. Przepis jest dość pracochłonny ze względu na przygotowanie 3. rodzajów
sosów, ale ja tego tak nie odczułam, więc warto się poświęcić.
Jako, że uwielbiam klasyczną lazanię i bardzo lubię
szpinak, ten rodzaj lazanii okazał się dla mnie
hitem.
Sos boloński i
szpinak wbrew pozorom bardzo do siebie pasują.
Nic tylko pozostało mi serdecznie polecić lazanię z
sosem bolońskim i
szpinakiem, a na pewno Wam zasmakuje.
Pochodzenie : kuchnia włoska (twierdzą też, że pomysł na lazanię pochodzi od Amerykanów); przepis własny
Ilość : forma o wym. 20/30 cm; 6-8 porcji
Składniki Podstawowe :
250-300 g
makaronu Lasagne
150 g
sera żółtego2-3 łyżki
bułki tartej (opcjonalnie)
masło/margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysmarowania formy
Składniki Na
Sos Boloński :
1 średnia
cebula2 łyżki oliwy/oleju
500 g
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
0,5 płaskiej łyżki
mąki pszennej2 łyżki
koncentratu pomidorowego 30%500 g
przecieru pomidorowego typu passata
1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólpieprzSkładniki Na Warstwę
Szpinakową :
2 łyżki oliwy/oleju
2 ząbki
czosnku600 g
mrożonego szpinaku (wyciągniętego wcześniej, aby się rozmroził)
2 średnio-czubate łyżki
naturalnego serka kremowego (dałam Philadelphię)
1 płaska łyżka
mąki pszennejsólpieprzSkładniki Na
Sos Beszamelowy :
3 płaskie łyżki masła/dobrej
margaryny3 płaskie łyżki
mąki0,5 l
mlekasólpieprzPrzygotowanie
Sosu Bolońskiego :
Posiekać drobno
cebulę.
Na patelni/w głębszym rondlu rozgrzać oliwę/olej.
Dodać
cebulę.
Zeszklić ją.
Dodać
mięso.
Dodać
mąkę.
Wymieszać wszystko, a
mięso rozbijać w czasie smażenia, aby nie było zbyt dużo brył
mięsa. Smażyć, aż uzyska jasny kolor i będzie miękkie.
Dodać
koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać, aż
mięso uzyska jednolity kolor.
Dodać
przecier pomidorowy.
Wymieszać dla połączenia się składników.
Przyprawić
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem.
Gotować ok. 5 min.
Przygotowanie Warstwy Szpinakowej :
Rozgrzać oliwę/olej.
Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Przesmażyć chwilę.
Dodać rozmrożony
szpinak wraz z jego
sokami.
Smażyć do całkowitej miękkości
szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut, często mieszając.
Gdy ze
szpinaku wyparuje nadmiar lub całość
wody, dodać
serek kremowy.
Wymieszać, aby uzyskało jednolitą konsystencję.
Oprószyć
mąką.
Wymieszać dokładnie.
Doprawić
solą i
pieprzem.
Przygotowanie
Sosu Beszamelowego :
W rondlu rozpuścić
masło.
Dodać
mąkę.
Wymieszać i zasmażać, aby składniki połączyły się, a konsystencja zgęstniała.
Stopniowo w małych ilościach wlewać
mleko, po każdym dolaniu, mieszając i czekając, aż konsystencja zgęstnieje.
Doprawić
solą i
pieprzem.
Przygotowanie Końcowe :
W wysmarowanej margaryną/masłem i oprószoną
bułką tartą formie do zapiekania, układać warstwy wg kolejności (licząc od dołu):
1/4 zawartości
sosu beszamelowegomakaron Lasagne
1/2 zawartości
szpinakumakaron Lasagne
1/3 zawartości
sosu beszamelowego1/2 zawartości
sosu bolońskiegomakaron Lasagne
pozostałość
szpinaku1/2 zawartości
sosu beszamelowegopozostałość
sosu bolońskiegomakaron Lasagne
pozostałość
sosu beszamelowegostarty ser żółty
bułka tarta2. Nagrzać piekarnik do 180* C.
3. Piec pod przykryciem (aby uniknąć wysuszenia górnej warstwy
makaronu) 35 min. , a po tym czasie odkryć, aby wierzch się lekko zapiekł i dopiekać jeszcze 10 min.
4. Kroić po upływie min. 15 min., aby zapobiec rozjechaniu się warstw lazanii na talerzu (mi najlepiej smakuje na drugi dzień, podparowana w garnku z odrobiną
wody lub w szybkowarze).