ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem. I wyszła najlepsza lasagne jaką jadłam! W moim ogródku jest pełno szpinaku i ciągle szykuję jakieś dania z nim. Niestety jak urwę wielką miskę, to po podsmażeniu zostaje go dosłownie garstka:) Wygląda na pracochłonną, ale nie ma aż tak bardzo dużo z tym pracy, za to dużo zmywania:)
makaron lasagne
żółty starty ser
Warstwa czerwona (składniki na 2 warstwy)
mięso mielone 500g
1 cebula
400ml przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub pomidory w puszce
bazylia
sól, pieprz
Mięso podsmażyć, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą bazylię, dosmakować solą i pieprzem.
Warstwa szpinakowa
duża miska szpinaku
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać szpinak, kiedy ugaśnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować solą, pieprzem i gałką.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z mięsem. Następnie makaron, beszamel i warstwę szpinakową. Znów makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to makaron i resztę beszamelu. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości makaronu.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/06/lasagne-z-miesem-mielonym-i-szpinakiem.html