Wykonanie
Dziś na obiad lasagne z
mięsem mielonym i
szpinakiem. I wyszła najlepsza lasagne jaką
jadłam! W moim ogródku jest pełno
szpinaku i ciągle szykuję jakieś dania z nim. Niestety jak urwę wielką miskę, to po podsmażeniu zostaje go dosłownie garstka:) Wygląda na pracochłonną, ale nie ma aż tak bardzo dużo z tym pracy, za to dużo zmywania:)
makaron lasagneżółty
starty serWarstwa czerwona (składniki na 2 warstwy)
mięso mielone 500g1
cebula400ml
przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub
pomidory w puszcebazyliasól,
pieprzMięso podsmażyć, dorzucić
cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą
bazylię, dosmakować
solą i
pieprzem.Warstwa szpinakowaduża miska
szpinaku1 ząbek
czosnku4 łyżki
śmietany 12%sól,
pieprzgałka muszkatołowaCzosnek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać
szpinak, kiedy ugaśnie dodać
śmietanę,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową.Beszamel2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiszklanka
mlekasól,
pieprzgałka muszkatołowaMasło rozpuścić w rondelku, dodać
mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać
mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować
solą,
pieprzem i gałką.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty
makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z
mięsem. Następnie
makaron, beszamel i warstwę
szpinakową. Znów
makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to
makaron i resztę beszamelu. Posypać
żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości
makaronu.