ßßß Cookit - przepis na Zupa Dyniowa Z Chorizo I Ciecierzycą

Zupa Dyniowa Z Chorizo I Ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Opis : Szukając przepisu na jakąś nową zupę, idealnie trafiłam na ten właśnie przepis.
Nigdy nie jadłam ciecierzycy, zupy z dyni, zupy z chorizo, choć to ostatnie bardzo lubię, ponieważ przypomina mi salami, które uwielbiam. Gdy tylko przeczytałam przepis, stwierdziłam, że muszę zrobić tą zupę, a moje braki w niewiedzy dotyczącej smaków tych poszczególnych produktów będą zaspokojone.
Autor przepisu zatytułował ją swoją ulubioną, ale ja nie przywiązuję wagi do takich określeń, póki sama nie spróbuję, czy przyjmie się w moim mniemaniu.
Dopiero, gdy chorizo puściło soki, a dynia dodała lekkiej słodyczy i barwy całej zupie, wiedziałam, że zapowiada się coś smacznego. I tak też było. Zupa w rezultacie końcowym bardzo mi zasmakowała. Ma taki swojski smak, bo przypomina mi trochę naszą polską zupę fasolową.
Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a ja upodobałam ją sobie szczególnie w szare, zimowe dni.
Szybko się ją przyrządza.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : przepis z internetu (fig&cherry)
Ilość : 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1 , 11 , 1 l
Składniki :
0 , 5 kg dyni (liczyć przed oczyszczeniem i obraniem)
1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju/1 płaska łyżka margaryny
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
0,5-1 łyżeczka chilli
1 kiełbasa chorizo
30-50 ml wody
500 ml bulionu (może być z kostki) lub wody
50 ml słodkiej śmietanki
200 g ugotowanej ciecierzycy
Przygotowanie :
Dynię oczyścić z pestek i "makaronikowego" miąższu (ma pozostać sam twardy miąższ).
Obrać ze skóry.
Pokroić w większą kostkę.
W garnku/rondlu rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Smażyć na średnim płomieniu, aż cebula zacznie lekko brązowieć.
Dodać chilli (ja dałam 1 łyżeczkę, żeby było lekko pikantne).
Wymieszać.
Dodać kiełbasę chorizo pokrojoną w krążki.
Wlać wodę.
Wymieszać wszystko.
Smażyć/Dusić ok. 2 min.
Dodać przygotowaną wcześniej dynię.
Zalać bulionem/wodą.
Gotować 10-15 min. pod przykryciem, do momentu, kiedy dynia zmięknie.
Zupę odstawić z płomienia.
Wyciągnąć z niej 1/2-2/3 zawartości dyni z odrobiną wywaru.
Zmiksować blenderem na gładką masę.
Płyn wlać z powrotem do pozostałej zupy.
Wlać śmietankę.
Wszystko wymieszać.
Dodać ciecierzycę.
Włączyć na nowo płomień i lekko podgrzać, aby ciecierzyca uzyskała temp. podobną do pozostałych składników zupy.
W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło solo lub z pieczywem, można pokropić sokiem z limetki/cytryny.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/zupa-dyniowa-z-chorizo-i-ciecierzyca.html