ßßß
Opis : Szukając przepisu na jakąś nową zupę, idealnie trafiłam na ten właśnie przepis.Nigdy nie jadłam ciecierzycy, zupy z dyni, zupy z chorizo, choć to ostatnie bardzo lubię, ponieważ przypomina mi salami, które uwielbiam. Gdy tylko przeczytałam przepis, stwierdziłam, że muszę zrobić tą zupę, a moje braki w niewiedzy dotyczącej smaków tych poszczególnych produktów będą zaspokojone.Autor przepisu zatytułował ją swoją ulubioną, ale ja nie przywiązuję wagi do takich określeń, póki sama nie spróbuję, czy przyjmie się w moim mniemaniu.Dopiero, gdy chorizo puściło soki, a dynia dodała lekkiej słodyczy i barwy całej zupie, wiedziałam, że zapowiada się coś smacznego. I tak też było. Zupa w rezultacie końcowym bardzo mi zasmakowała. Ma taki swojski smak, bo przypomina mi trochę naszą polską zupę fasolową.Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a ja upodobałam ją sobie szczególnie w szare, zimowe dni.Szybko się ją przyrządza.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis z internetu (fig&cherry)Ilość : 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1 , 11 , 1 lSkładniki :0 , 5 kg dyni (liczyć przed oczyszczeniem i obraniem)1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju/1 płaska łyżka margaryny1 mniejsza cebula1 ząbek czosnku0,5-1 łyżeczka chilli1 kiełbasa chorizo30-50 ml wody500 ml bulionu (może być z kostki) lub wody50 ml słodkiej śmietanki200 g ugotowanej ciecierzycyPrzygotowanie :Dynię oczyścić z pestek i "makaronikowego" miąższu (ma pozostać sam twardy miąższ).Obrać ze skóry.Pokroić w większą kostkę.W garnku/rondlu rozgrzać tłuszcz.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Smażyć na średnim płomieniu, aż cebula zacznie lekko brązowieć.Dodać chilli (ja dałam 1 łyżeczkę, żeby było lekko pikantne).Wymieszać.Dodać kiełbasę chorizo pokrojoną w krążki.Wlać wodę.Wymieszać wszystko.Smażyć/Dusić ok. 2 min.Dodać przygotowaną wcześniej dynię.Zalać bulionem/wodą.Gotować 10-15 min. pod przykryciem, do momentu, kiedy dynia zmięknie.Zupę odstawić z płomienia.Wyciągnąć z niej 1/2-2/3 zawartości dyni z odrobiną wywaru.Zmiksować blenderem na gładką masę.Płyn wlać z powrotem do pozostałej zupy.Wlać śmietankę.Wszystko wymieszać.Dodać ciecierzycę.Włączyć na nowo płomień i lekko podgrzać, aby ciecierzyca uzyskała temp. podobną do pozostałych składników zupy.W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.Podawać na ciepło solo lub z pieczywem, można pokropić sokiem z limetki/cytryny.