ßßß

Opis : Co do pewnych kwestii dotyczących wybranych ciast, jestem bardzo rygorystyczna, tak też jest w przypadku szarlotki/jabłecznika.Po pierwsze ciasto nie może opływać w tym wypieku, musi byś znaczące, ale nie górujące nad jabłkami. Jeśli mowa o jabłkach, to ich ilość musi stanowić grubą warstwę, a ich smak powinien być co najmniej lekko kwaśny i koniecznie w postaci prażonej/smażonej. Jeśli mamy już takie warunki spełnione, a w tym przepisie tak jest, pewnością jest, że wypiek będzie udany.Podsumowując, szarlotka jest pyszna, należy do moich faworytów jako druga, ale pierwszego miejsca w tej kolejce nie jestem w stanie wyznaczyć .Szarlotka jest bogata w smaku i świetnie się prezentuje. Ciasto jest w pełni delikatnie kruche, nie jest zbyt mączyste, na 3 dzień lekko mięknie i nadal jest równie smaczne, a lekka pianka z białek lekko osładza warstwę jabłkową oraz nadaje delikatności .Szczerze polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Warsztat smaku)Ilość : forma o wym. 32/23 cm (ta z wyższych)Składniki Na Ciasto :60 dag mąki pszennej krupczatki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250 g margaryny/masła (wyciągnięte prosto z lodówki)4-5 żółtek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy/0,5 łyżeczki olejku waniliowego3-4 łyżki gęstej śmietany 12%/16%/18%tłuszcz do posmarowania formySkładniki Na Nadzienie Jabłkowe :2,5 kg dość kwaśnych jabłek5-7 łyżek cukru1/2 łyżeczki cynamonu100-150 g rodzynek (opcjonalnie)1/2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)Składniki Pozostałe :5 białek1 czubata łyżka cukru kryształucukier puder (opcjonalnie)Przygotowanie Ciasta :Mąkę przesiać przez sito.Dodać proszek do pieczenia.Dodać posiekaną w mniejsze kawałki margarynę/masło.Szybko (inaczej ciasto podda się ciepłej temp. rąk i wpłynie to na jego kruchość) wyrobić ręcznie lub w maszynie (malakser/blender z dużymi nożami lub inna maszyna, w której możemy wyrobić masę), aby masło odrobinę się rozbiło.Do innej miski wlewamy żółtka.Dodajemy cukier.Dodajemy cukier waniliowy/olejek waniliowy.Dodajemy śmietanę.Wszystko miksujemy na puszysto ok. 3-4 min.Wlewamy do mąki z masłem.Równie szybko wyrabiamy na jednolitą masę/kulę (mi wyszła taka lekko rozpadająca się kula ze względu na mąkę i szybkość wyrabiania masy).Ciasto dzielimy na 3 części (1/3 ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalki, a pozostałe 2/3 do woreczka i do lodówki).Przygotowanie Nadzienia Jabłkowego :Jabłka dzielimy na 4 części, obieramy ze skórki, wycinamy nasienia i dzielimy na mniejsze kawałki.Do garnka wlewamy kilka łyżek wody.Wkładamy tam jabłka.Prażymy/smażymy na średnim płomieniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając do momentu, kiedy całkowicie sie rozpadną i zmiękną/utworzą taki jakby mus.Odkrywamy pokrywkę, aby z jabłek wyparował nadmiar wody i chwilę lekko przesmażamy.Dodajemy cukier do smaku, w zależności od tego jakie są kwaśne jabłka..Dodajemy cynamon.Dodajemy rodzynki.Dodajemy skórkę z cytryny.Wszystko mieszamy.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jabłka muszą być zimne inaczej ciasto, na którym położymy owoce może okazać się zakalcem lub będzie twarde).Przygotowanie Końcowe :Piekarnik rozgrzewamy do 180* C na termoobiegu.Formę smarujemy masłem/margaryną.Wykładamy/Wylepiamy na jej dno część stanowiącą 2/3 ciasta.Wykładamy równo jabłka.Formę wkładamy do piekarnika.Pieczemy 20-25 min.W między czasie do miski wlewamy białka.Trzepiemy/Miksujemy, aż uzyskają konsystencję lekkiej pianki.Dodajemy cukier.Miksujemy do momentu, kiedy białka uzyskają sztywną postać.Po upływie wskazanego czasu, wyciągamy formę z piekarnika i wykładamy równo na jabłka pianę.Na pianę ścieramy (na tarce na grubych oczkach) ciasto znajdujące się w zamrażalniku.Formę wkładamy z powrotem do piekarnika.Pieczemy ok. 15 min., aż ciasto uzyska złocisty kolor.Wyciągamy z piekarnika po upływie ok. 10-15 min., aby zapobiec opadnięciu pianki białkowej.Można posypać cukrem pudrem.Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi lub na zimno solo.