Wykonanie
Opis : Co do pewnych kwestii dotyczących wybranych ciast, jestem bardzo rygorystyczna, tak też jest w przypadku szarlotki/jabłecznika.Po pierwsze ciasto nie może opływać w tym wypieku, musi byś znaczące, ale nie górujące nad
jabłkami. Jeśli
mowa o jabłkach, to ich ilość musi stanowić grubą warstwę, a ich smak powinien być co najmniej lekko kwaśny i koniecznie w postaci prażonej/smażonej. Jeśli mamy już takie warunki spełnione, a w tym przepisie tak jest, pewnością jest, że wypiek będzie udany.Podsumowując, szarlotka jest pyszna, należy do moich faworytów jako druga, ale pierwszego miejsca w tej kolejce nie jestem w stanie wyznaczyć .Szarlotka jest bogata w smaku i świetnie się prezentuje. Ciasto jest w pełni delikatnie kruche, nie jest zbyt mączyste, na 3 dzień lekko mięknie i nadal jest równie smaczne, a lekka pianka z
białek lekko osładza warstwę
jabłkową oraz nadaje delikatności .Szczerze polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Warsztat smaku)Ilość : forma o wym. 32/23 cm (ta z wyższych)Składniki Na Ciasto :60 dag
mąki pszennej krupczatki1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia250 g margaryny/masła (wyciągnięte prosto z lodówki)4-5
żółtek2/3 szklanki
cukru1
cukier waniliowy/0,5 łyżeczki
olejku waniliowego3-4 łyżki gęstej
śmietany 12%/16%/18%tłuszcz do posmarowania formySkładniki Na Nadzienie
Jabłkowe :2,5 kg dość kwaśnych
jabłek5-7 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu100-150 g
rodzynek (opcjonalnie)1/2 łyżeczki
skórki z cytryny (opcjonalnie)Składniki Pozostałe :5
białek1 czubata łyżka
cukru kryształu
cukier puder (opcjonalnie)Przygotowanie Ciasta :
Mąkę przesiać przez sito.Dodać
proszek do pieczenia.Dodać posiekaną w mniejsze kawałki margarynę/masło.Szybko (inaczej ciasto podda się ciepłej temp. rąk i wpłynie to na jego kruchość) wyrobić ręcznie lub w maszynie (malakser/blender z dużymi nożami lub inna maszyna, w której możemy wyrobić masę), aby
masło odrobinę się rozbiło.Do innej miski wlewamy
żółtka.Dodajemy
cukier.Dodajemy
cukier waniliowy/olejek
waniliowy.Dodajemy
śmietanę.Wszystko miksujemy na puszysto ok. 3-4 min.Wlewamy do
mąki z
masłem.Równie szybko wyrabiamy na jednolitą masę/kulę (mi wyszła taka lekko rozpadająca się kula ze względu na
mąkę i szybkość wyrabiania masy).Ciasto dzielimy na 3 części (1/3 ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalki, a pozostałe 2/3 do woreczka i do lodówki).Przygotowanie Nadzienia
Jabłkowego :
Jabłka dzielimy na 4 części, obieramy ze skórki, wycinamy nasienia i dzielimy na mniejsze kawałki.Do garnka wlewamy kilka łyżek
wody.Wkładamy tam
jabłka.Prażymy/smażymy na średnim płomieniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając do momentu, kiedy całkowicie sie rozpadną i zmiękną/utworzą taki jakby mus.Odkrywamy pokrywkę, aby z
jabłek wyparował nadmiar
wody i chwilę lekko przesmażamy.Dodajemy
cukier do smaku, w zależności od tego jakie są kwaśne
jabłka..Dodajemy
cynamon.Dodajemy
rodzynki.Dodajemy
skórkę z cytryny.Wszystko mieszamy.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (
jabłka muszą być zimne inaczej ciasto, na którym położymy
owoce może okazać się zakalcem lub będzie twarde).Przygotowanie Końcowe :Piekarnik rozgrzewamy do 180* C na termoobiegu.Formę smarujemy masłem/margaryną.Wykładamy/Wylepiamy na jej dno część stanowiącą 2/3 ciasta.Wykładamy równo
jabłka.Formę wkładamy do piekarnika.Pieczemy 20-25 min.W
między czasie do miski wlewamy
białka.Trzepiemy/Miksujemy, aż uzyskają konsystencję lekkiej pianki.Dodajemy
cukier.Miksujemy do momentu, kiedy
białka uzyskają sztywną postać.Po upływie wskazanego czasu, wyciągamy formę z piekarnika i wykładamy równo na
jabłka pianę.Na pianę ścieramy (na tarce na grubych oczkach) ciasto znajdujące się w zamrażalniku.Formę wkładamy z powrotem do piekarnika.Pieczemy ok. 15 min., aż ciasto uzyska złocisty kolor.Wyciągamy z piekarnika po upływie ok. 10-15 min., aby zapobiec opadnięciu pianki
białkowej.Można posypać
cukrem pudrem.Podawać na ciepło z
bitą śmietaną lub
lodami waniliowymi lub na zimno
solo.