Wykonanie
Wpis miał
mieć tytuł solferino. Dlaczego? Bo byłam święcie przekonana, że ta zupa nosi taką nazwę. Znalazłam ją w książce kucharskiej z czasów PRL-u i miałam też okazję ją jeść podczas niedawnego pobytu w szpitalu. I była naprawdę podobna do tej, którą zrobiłam. Na pewno były w niej
ziemniaki i
pomidory. A jak się okazuje oryginalna zupa solferino nie zawiera
pomidorów. Wg Wikipedii robi się ją owszem na bazie rosołu z
ziemniakami, ale jeszcze dodaje się
zielony groszek oraz
śmietanę rozkłóconą. Serwuje się ją z
groszkiem ptysiowym. Pochodzi z Lombardii od nazwy wsi na południe od Jeziora Garda. Podobno w przeddzień bitwy pod Solferino (24 czerwca 1859,
między Francją a Austrią) pewien angielski gentelman miał zaprezentować oddziałom Piemontu wspieranym przez Napoleona III prostą i pożywną zupę.Ja przedstawiam swoją wersję tej zupy. Na pewno kiedyś przygotuję ją zgodnie z oryginalną recepturą.

Składniki na 8 porcji:1 kg kości wieprzowychduży pęk
włoszczyzny z
cebuląkilkanaście ziaren
czarnego pieprzukilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe600 g
ziemniaków600 g
pomidorów limaduża
cebula2 łyżki
mąkiolej rzepakowysól,
pieprz1. Kości umyć, przełożyć do dużego (ok. 5 l) garnka, zalać
wodą, zagotować i zebrać z wierzchu szumowiny.2.
Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do gotującego się
wywaru. Dodać ziarna
pieprzu,
ziele angielskie,
liście laurowe, 2 łyżeczki
soli. Gotować godzinę. W połowie tego czasu dodać
cebulę (można ją opalić nad palnikiem, tak jak do rosołu).3.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do
wody.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę.4.
Wywar przecedzić. Wyrzucić ciemnozielone części
pora oraz
przyprawy. Kości oraz
włoszczyznę zostawić do ostygnięcia.5. W wywarze ugotować
ziemniaki (ok. 20 minut). Dodać następnie
pomidory i gotować jeszcze ok. 10 minut.6.
Włoszczyznę z rosołu zmiksować blenderem. Kości obrać z
mięsa i
mięso drobno posiekać. Dodać wszystko do zupy.7. Na patelni zeszklić
cebulę na
oleju rzepakowym. Dodać
mąkę. Wymieszać. Dolać nieco zupy, wymieszać i dolać do garnka z zupą mieszając. Dodać jeszcze trochę mielonego
pieprzu, ewentualnie
soli do smaku. Chwilę gotować. Podawać.