ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

nazwa

Historia

Uważa się, że kapusta kiszona pochodzi z północnej części Chin, gdzie została odkryta przez plemiona Mongołów. Na skutek migracji plemion, kapusta rozpowszechniła się po całej Europie. Była popularna wśród mieszkańców Europy Wschodniej. Żydzi przyjęli kapustę jako część swojej kuchni. Przedstawili ją również północnym krajom Europy Zachodniej i Stanom Zjednoczonym. Kapusta była najczęściej podawana z wieprzowiną. Żydzi spożywali ją z mięsem drobiowym, głównie z kaczką lub gęsią. Kapusta kiszona jest również tradycyjną potrawą w Niemczech i Holandii.

Wybór składników

Kapusta

Warto wybierać kapustę organiczną, której głowy nie są przerośnięte.

Sól

Sól powinna odznaczać się wysoką jakością. Taka sól jest nie tylko pozbawiona szkodliwych substancji chemicznych. Wprowadza też dodatkowe minerały do procesu fermentacji. Sól jest niezbędna podczas fermentacji, ponieważ zwalnia cały proces, gdy zachodzi taka potrzeba. Dodatkowo, zachowuje smak i chrupkość surowych warzyw.

Woda

Czysta woda również ma istotne znaczenie w fermentacji. Substancje chemiczne, jak chlor i fluor mogą hamować proces naturalnej fermentacji. Najlepiej korzystać z wody filtrowanej, źródlanej lub ze studni.

Przyprawy

Jedne z najczęściej stosowanych to cały pieprz czarny, liście laurowe, jagody jałowca i kolendra.

Wartości odżywcze

Potencjalne korzyści probiotyczne

Podczas fermentacji powstają kultury żywych bakterii. Uzupełniają w jelitach zapasy dobrych bakterii i pomagają hamować rozwój złych bakterii. Wzmacniają też układ odpornościowy. Dotyczy to jedynie surowej kapusty kiszonej. Po ugotowaniu lub pasteryzowaniu, kapusta traci probiotyczne właściwości.

Błonnik

Rozpuszczalny błonnik zawarty w kapuście wiąże się z tłuszczami i cholesterolem, usuwając je z organizmu. Dzięki temu, mniej cholesterolu jest wchłanianego do krwiobiegu.

Witaminy

Kapusta kiszona jest bogata w witaminy C i K. Witamina C posiada znakomite zdolności antyoksydacyjne.

Przechowywanie

Odpowiednio przechowywana, kapusta kiszona może przetrwać w lodówce przez kilka miesięcy. Temperatura lodówki powinna być ustawiona na co najmniej 2 st. C lub mniej. Przechowywać kapustę w zamkniętym pojemniku ze szczelną pokrywką. W słoiku, kapusta musi być całkowicie zanurzona w solance. Jeśli zostanie wystawiona na działanie powietrza, doświadczy utlenienia. Należy też unikać słoików z metalową pokrywką. Metal wystawiony na działanie kapusty może pokryć się rdzą.

Zepsuta kapusta kiszona bardzo często objawia się ciemnym zabarwieniem. Wystarczy usunąć ciemną część kapusty. Reszta wciąż będzie nadawać się do spożycia. W przypadku wystąpienia nieznośnego odoru lub różowego osadu, kapustę należy wyrzucić.

Wartości odżywcze

Porcja: 30g Kalorie: 6,2 kcl

Błonnik pokarmowy0,81   g

z cukrów4,6 kcal

z białek0,67 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3E-05 g

Objętość30 g/m3

Food folate7,2E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0035   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,018   μg

Tłuszcz0,036   g

Tłuszcze nasycone0,009   μg

Węglowodany1,3   g

Total Folate7,2E-06   μg

Glukoza0,042   g

Fruktoza0,012   g

Cukier0,534   g

Białko0,272   g

Tryptofan0,0024   g

Treonina0,0075   g

Izoleucyna0,0063   g

Leucine0,0087   g

Lysine0,0093   g

Metionina0,0027   g

Cystyna0,0024   g

Fenyloalanina0,0069   g

Tyrosine0,0042   g

Walina0,009   g

Arginina0,016   g

Histydyna0,0048   g

Alanina0,009   g

Kwas asparaginowy0,026   g

Kwas glutaminowy0,063   g

Glicyna0,0063   g

Prolina0,01   g

Seryna0,011   g

A3E-07   μg

B16,2E-06   mg

C0,0044   mg

B63,3E-05   mg

E4,2E-05   mg

Beta-Tocopherol6,2E-06 μg

Gamma-tocopherol6,3E-06 μg

Delta-tocopherol4,2E-05 μg

B34,2E-05   mg

B120   μg

B26,3E-06   mg

B52,8E-05   μg

B90   μg

K3,9E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna8,9E-05   μg

A(IU)5,4   IU

Bete-karoten2,4E-06 μg

Alfa-karoten1,5E-06 μg

Omega-30,0087 mg

Omega-60,009 mg

Fosfor0,006   mg

Magnez0,0039   mg

Potas0,051   mg

Sód0,145   μg

Wapń0,009   mg

Żelazo0,000441   mg

Cynk5,7E-05   mg

Fluor2,1E-06   μg

Mangan4,5E-05   μg

Miedź2,9E-05   μg

Selen1,8E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %