ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem i z suszonymi pomidorami

Pierogi z mięsem i z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Czy ktoś może mi wyjaśnić, co się dzieje z tą wiosną?
Dzisiaj było tak paskudnie, że miałam ochotę się rozpłakać, kiedy Głodzilla rozpoczął podchody, bo chciał wyjść na spacer (a na zewnątrz 9 stopni i mżawka). Nie pomogło kuszenie bajką i obietnica wspólnego budowania wieży z klocków – wyciągnął mnie do piaskownicy, w której wczoraj ponad godzinę tarzał się jak guziec. Ale wczoraj świeciło słońce… A tak przy okazji ogłoszenie parafialne – nie zgubiła się komuś w okolicach wrocławskich Partynic szaro-bura kotka (typowy, przymilny dachowiec)? Kręci się taka po naszym osiedlu od wczoraj, nabiera kondycji wyścigowej, może ma jakichś lokatorów… Niestety przygarnąć jej nie mogę, bo nie mam warunków.
Zostawię już kota w spokoju i przejdę do kwestii kulinarnych. Dostałam ostatnio od mojej (opętanej szałem zakupów internetowych) Mamy paczuszkę suszonych pomidorów w formie wiórków
Składniki na ciasto:
300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
550 g mąki pszennej (typ 650)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
Składniki na farsz (około 40-50 szt.):
500 g ugotowanej wołowiny (z rosołu)
2 duże cebule
masło klarowane
2 płaskie łyżeczki świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 płaska łyżeczka soli
30 g suszonych pomidorów (wiórki)
Mięso pokrój na kawałki i zmiel albo rozdrobnij w kielichu blendera. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym. Nic się nie stanie, jak się zrumieni – ja nawet tak wolę, ma wtedy głębszy smak. Wymieszaj cebulę ze zmielonym mięsem i dodaj przyprawy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, warto dolać trochę rosołu.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrój kółka. Na każdym z nich układaj porcję farszu i zlepiaj. Pierogi układaj na kuchennej ściereczce, uważając, aby się nie stykały ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj trochę oleju (zapobiegnie to sklejaniu się gotowych pierogów bądź też ograniczy ich zapędy ku temu :)). Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z zezłoconą cebulką lub posypane wiórkami pomidorów.
Smacznego!
Related Posts
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z rosołu
Poniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Śledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)
Źródło:http://agatagotuje.pl/pierogi-z-miesem-i-z-suszonymi-pomidorami