Wykonanie
Czy ktoś może mi wyjaśnić, co się dzieje z tą wiosną?Dzisiaj było tak paskudnie, że miałam ochotę się rozpłakać, kiedy Głodzilla rozpoczął podchody, bo chciał wyjść na spacer (a na zewnątrz 9 stopni i mżawka). Nie pomogło kuszenie bajką i obietnica wspólnego budowania wieży z klocków – wyciągnął mnie do piaskownicy, w której wczoraj ponad godzinę tarzał się jak guziec. Ale wczoraj świeciło słońce… A tak przy okazji ogłoszenie parafialne – nie zgubiła się komuś w okolicach wrocławskich Partynic szaro-bura kotka (typowy, przymilny dachowiec)? Kręci się taka po naszym osiedlu od wczoraj, nabiera kondycji wyścigowej, może ma jakichś lokatorów… Niestety przygarnąć jej nie
mogę, bo nie mam warunków.Zostawię już kota w spokoju i przejdę do kwestii kulinarnych. Dostałam ostatnio od mojej (opętanej szałem zakupów internetowych) Mamy paczuszkę
suszonych pomidorów w formie wiórków
Składniki na ciasto:300 ml gorącej (ale nie wrzącej)
wody550 g
mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuDo miski wlej gorącą
wodę z
olejem i wsyp pół łyżeczki
soli.
Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą
mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.Składniki na farsz (około 40-50 szt.):500 g ugotowanej
wołowiny (z rosołu)2 duże
cebulemasło klarowane2 płaskie łyżeczki świeżo mielonego,
kolorowego pieprzu2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry1 płaska łyżeczka
soli30 g
suszonych pomidorów (wiórki)
Mięso pokrój na kawałki i zmiel albo rozdrobnij w kielichu blendera.
Cebulę posiekaj i podsmaż na
maśle klarowanym. Nic się nie stanie, jak się zrumieni – ja nawet tak wolę, ma wtedy głębszy smak. Wymieszaj
cebulę ze zmielonym
mięsem i dodaj
przyprawy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, warto dolać trochę rosołu.Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrój kółka. Na każdym z nich układaj porcję farszu i zlepiaj. Pierogi układaj na kuchennej ściereczce, uważając, aby się nie stykały ze sobą.W dużym garnku zagotuj
wodę,
osól ją i dodaj trochę
oleju (zapobiegnie to sklejaniu się gotowych pierogów bądź też ograniczy ich zapędy ku temu :)). Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z zezłoconą
cebulką lub posypane wiórkami
pomidorów.Smacznego!
Related PostsZapiekanka ziemniaczana z
mięsem z rosołuPoniedziałkowe pierogi z
mięsem z rosołu i
kiszoną kapustąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)