Wykonanie
Zielone koktajle pijemy od dawna, namiętnie częstuję też nimi naszych gości. Jednak zawsze były to słodkie,
owocowe mikstury z zielonym akcentem (
szpinaku, jak: tu, tu czy tu,
pietruszki albo
rukoli). Ostatnio, zachęcona doświadczeniami koleżanki, staram się odwracać proporcje i bazować na mieszance zielonych warzyw, dorzucając tylko słodki
owoc do smaku (tu najpewniejszy jest
banan, chociaż coraz częściej zdarza mi się przygotowywać koktajle z dodatkiem
kiwi,
jabłka czy
ananasa). Okazuje się, że zmiksować można dosłownie wszystko. Oprócz składników wymienionych poniżej regularnie pojawia się u nas też
cykoria,
papryka, najróżniejsze
kiełki i wszystkie dostępne gatunki
sałat.A w najbliższym czasie planuję osiągnąć kolejny etap wtajemniczenia i zmiksować
buraka (dotychczas
sok pomidorowy i buraczany były dla mnie niepijalne, mimo, że warzywa same w sobie, bardzo lubię). ;)

składniki na 2 porcje2 szklanki
jarmużu (liści bez twardych włókien)garść botwiny1/2 pęczka
natki pietruszki2-3 gałązki
melisy1/2 dużego
ogórka2
łodygi selera naciowego2 słodkie
kiwiopcjonalnie: niewielki, dojrzały
bananWszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć,
kiwi obrać ze skórki,
ogórka i
łodygi selera naciowego pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami
wody. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego!