ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto z owocami

Migdałowe ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które znikało w błyskawicznym tempie. Z pysznym biszkoptem z dodatkiem mielonych migdałów i zatopionymi w nim owocami. Ja dodałam jabłko, borówki amerykańskie i rodzynki, ale w zależności od sezonu, można owoce wymieniać. Sam biszkopt jest chyba najlepszą częścią ciasta, bo jak wszystkie biszkopty z dodatkiem mielonych migdałów jest pyszny. Polecam.
250 g masła, miękkiego
200 g drobnego cukru
50 g mielonych migdałów
3 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 średnie jabłko, pokrojone w kostkę
150 g borówki amerykańskiej
60 g rodzynek
30 g cukru demerara
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy mielone migdały i mieszamy.
Dodajemy stopniowo po 1 jajku , dobrze ucierając po każdym dodaniu.
Dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jabłka, borówki i rodzynki. Mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy cukrem demerara i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gdyby wierzch za szybko się przypiekał przykrywamy folia.
Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/08/migdaowe-ciasto-z-owocami.html