ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-jabłkowe

Ciasto marchewkowo-jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ja mam do Was pytania i proszę odpowiedzcie w komentarzach:) chcę Was lepiej poznać.
Na słono czy na słodko?
Twoje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?
Ulubione ciasto, deser?
- nie mogłoby paść inne pytania z mojej strony :)
A poniżej przedstawiam pyszne, aromatyczne ciasto z marchewką i jabłkami. Ma piękny kolor dzięki tartej marchewce, a dodatek jabłka również startego do ciasta powoduje że jest wilgotne.
Składniki:
200 g marchewki
600 g jabłek najlepiej kwaskowatych
3 łyżki soku z cytryny
4 jajka
100g masła
100g cukru
100g maki kukurydzianej lub pszennej
125g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.
2. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.
4. Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.
5. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.
6. Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.
7. Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.
8. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.
9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.
10. Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/11/ciasto-marchewkowo-jabkowe.html