ßßß
Składniki:200 g marchewki600 g jabłek najlepiej kwaskowatych3 łyżki soku z cytryny4 jajka100g masła100g cukru100g maki kukurydzianej lub pszennej125g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.2. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.4. Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.5. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.6. Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.7. Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.8. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.10. Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)