Wykonanie
Pyszne i efektowne ciasto z czerwonymi
jabłkami . Ciasto jest bardzo sprężyste, lekko ziarniste - z moimi ulubionymi mielonymi
migdałami, które prawie w całości zastępują
mąkę. Bardzo wilgotne i bardzo smaczne a
jabłka pełnią w nim również dekoracyjna rolę. Idealne do
kawy i
herbaty.

150 g
masła, bardzo miękkiego150 g drobnego
cukru2
jajka, roztrzepane150 g mielonych
migdałów50 g
maki1 łyżeczka
proszku do pieczeniadrobno starta skórka z 1
cytryny100 ml pełnego
mleka2 czerwone
jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
cukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 150 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę (u mnie 28 cm na 12)
Masło ucieramy z
cukrem do białości, dodajemy po trochu
jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mielonymi
migdałami,
mąką i
proszkiem do pieczenia, a na koniec dodajemy
skórkę z cytryny i
mleko. Przekładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy plastry
jabłka na wierzchu (częściowo wbijając je w ciasto).Pieczemy ok 45 minut. Pozostawiamy w foremce przez 20 minut, po czym wykładamy na kratkę, zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na plastry.

Przepis z książki
Lindy Collister "Cakes & bakes"