Wykonanie
Babka czekoladowa ze starego austriackiego przepisu jest mocno czekoladowa, wilgotna i puszysta jednocześnie. Ponieważ jest to klasyczne ucierane ciasto przypomina nieco murzynka, choć jest od niego bardziej
czekoladowe i wilgotniejsze. Dodałam do babki
czekoladową polewę, która oczywiście zwiększyła dawkę
czekolady w cieście, ale babka spokojnie obędzie się i bez niej posypana jedynie
cukrem pudrem. Dla lubiących
orzechy ich dodatek to dodatkowa atrakcja ale i bez nich babka jest smaczna.

4
jajka1 2/3 szklanki
cukru250 g
masła1 szklanka mocnej, wystudzonej
herbaty2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
bułki tartej1/3 szklanki gorzkiego
kakao1 szklanka
orzechów włoskich lub laskowych, opcjonalnie na polewę:75 g ciemnej
czekolady75 ml
śmietany kremówki (double cream)Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, formę na babkę smarujemy
masłem i obsypujemy
maką.
Masło i
cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym
żółtku, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy zimną
herbatę. Dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodajemy
bułkę tartą i
orzechy. Delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.Z
białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy. Pieczemy ok 60 minut (po 50 minutach, dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie 15-20 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy
czekoladową polewą.
Śmietankę na polewę podgrzewamy w rondelku, aż będzie prawie gorąca dodajemy połamaną
czekoladę i wyłączamy gaz. Mieszamy, aż do połączenia składników.

Na podstawie przepisu, który podała bajaderka.