ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa gałąź

Czekoladowa gałąź

nazwa

Wykonanie

Czekoladowa gałąź to bardzo prosta rolada serwowana często tutaj w Anglii na Boże Narodzenie. Bardzo szybka, doskonała jako wypiek na ostatnią chwilę. Czekoladowy biszkopt przekładany jest czekoladową masą i wyostrzony malinowym dżemem. Wierzch polany tą samą czekoladową masą.Wyżłobionym na niej wzór drzewnej kory sprawia, że rolada to smaczny i bardzo ozdobny element świątecznego stołu.
3 jajka
85 g drobnego cukru
85 g mąki
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder, do posypania
masa:
200 ml tłustej słodkiej śmietanki (double cream 48%) kremówki
140 g ciemnej czekolady, posiekanej
3 łyżki dżemu malinowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę do rolad (ok 30 na 23 cm)
W dużej miskę ubijamy jajka z cukrem i 1 lyżką wody, przez 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Przesiewamy mąkę, kako i proszek do pieczenia i umieszczamy w misce z jajkami i ostrożnie ale szybko mieszamy metalową łyzką.
Ciasto przelewamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy 12 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Wlewamy śmietankę do małego rondelka zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę i zostawiamy, aż do rozpuszczenie, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Po upieczeniu ciasta przekładamy je na arkusz papieru do pieczenia, tak aby wierzch ciasta był na spodzie i ostrożnie zdejmujemy papier na którym ciasto się piekło. Jeszcze gorące ciasto rolujemy wraz z nowym arkuszem papieru. Zostawiamy do wystygnięcia.
Po ostygnięciu ostrożnie rozwijamy roladę i smarujemy ją dżemem a potem 1/3 czekoladowej masy. Rolujemy ponownie (już bez papieru) i przekładamy na deseczkę złączeniami do spodu. Pozostałą masę czekoladową rozsmarowujemy na wierzchu i bokach rolady. Widelcem rzeźbimy "korę". Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki " Cakes and cupcakes" wydawnictwa DK
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/czekoladowa-gaaz.html