Wykonanie
Czekoladowa gałąź to bardzo prosta rolada serwowana często tutaj w Anglii na Boże Narodzenie. Bardzo szybka, doskonała jako wypiek na ostatnią chwilę.
Czekoladowy biszkopt przekładany jest
czekoladową masą i wyostrzony
malinowym dżemem. Wierzch polany tą samą
czekoladową masą.Wyżłobionym na niej wzór drzewnej kory sprawia, że rolada to smaczny i bardzo ozdobny element świątecznego stołu.

3
jajka85 g drobnego
cukru85 g
mąki3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder, do posypaniamasa:200 ml tłustej słodkiej
śmietanki (double cream 48%) kremówki140 g ciemnej
czekolady, posiekanej3 łyżki
dżemu malinowegoPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę do rolad (ok 30 na 23 cm)W dużej miskę ubijamy
jajka z
cukrem i 1 lyżką
wody, przez 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Przesiewamy
mąkę,
kako i
proszek do pieczenia i umieszczamy w misce z
jajkami i ostrożnie ale szybko mieszamy metalową łyzką.Ciasto przelewamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy 12 minut.W międzyczasie przygotowujemy masę. Wlewamy
śmietankę do małego rondelka zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną
czekoladę i zostawiamy, aż do rozpuszczenie, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.Po upieczeniu ciasta przekładamy je na arkusz papieru do pieczenia, tak aby wierzch ciasta był na spodzie i ostrożnie zdejmujemy papier na którym ciasto się piekło. Jeszcze gorące ciasto rolujemy wraz z nowym arkuszem papieru. Zostawiamy do wystygnięcia.Po ostygnięciu ostrożnie rozwijamy roladę i smarujemy ją
dżemem a
potem 1/3 czekoladowej masy. Rolujemy ponownie (już bez papieru) i przekładamy na deseczkę złączeniami do
spodu. Pozostałą masę
czekoladową rozsmarowujemy na wierzchu i bokach rolady. Widelcem rzeźbimy "korę". Przed samym podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Przepis z książki " Cakes and cupcakes" wydawnictwa DK