ßßß Cookit - przepis na Duszone polędwiczki z jabłkami

Duszone polędwiczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Mało kaloryczne i bardzo smaczne duszone polędwiczki z jabłkami. Danie jest dość szybkie - polędwiczki są bardzo miękkim mięsem, więc nie wymagają długiego gotowania. Mięso dusimy w rosołku o lekko musztardowym smaku, a dodatek jabłek i zielonej pietruszki to dość popularne, ale smaczne uzupełnienie całości dania.
500 g polędwiczka wieprzowa
1 łyżka mąki, doprawionej solą i pieprzem
2 łyżki oleju
1 cebula, posiekana
1 jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki
300 ml wywaru z warzyw lub rosołu
2 liście laurowe
1 łyżka musztardy ziarnistej
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
Polędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w mące. Podgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni i smażymy polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę na rumiano, dodajemy jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy liście laurowe i musztardę. Gotujemy przez ok 15-20 minut, dodając odrobinę wody jeśli to będzie konieczne. Przed podaniem doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki GoodFood "The Collection"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/09/duszone-poledwiczki-z-jabkami.html