Wykonanie
Mało kaloryczne i bardzo smaczne duszone
polędwiczki z
jabłkami. Danie jest dość szybkie -
polędwiczki są bardzo miękkim
mięsem, więc nie wymagają długiego gotowania.
Mięso dusimy w rosołku o lekko
musztardowym smaku, a dodatek
jabłek i zielonej
pietruszki to dość popularne, ale smaczne uzupełnienie całości dania.
500 g polędwiczka wieprzowa1 łyżka
mąki, doprawionej
solą i
pieprzem2 łyżki
oleju1
cebula, posiekana1
jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki300 ml
wywaru z warzyw lub rosołu2
liście laurowe1 łyżka
musztardy ziarnistej2 łyżki posiekanej, zielonej
pietruszkiPolędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w
mące. Podgrzewamy 1 łyżkę
oleju na dużej patelni i smażymy
polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym
oleju smażymy
cebulę na rumiano, dodajemy
jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy
liście laurowe i
musztardę. Gotujemy przez ok 15-20 minut, dodając odrobinę
wody jeśli to będzie konieczne. Przed podaniem doprawiamy i posypujemy
natką pietruszki.Przepis z książki GoodFood "The Collection"