ßßß Cookit - przepis na Krem z buraków

Krem z buraków

nazwa

Wykonanie

Razem z moją córeczką postanowiłyśmy wziąć udział w konkursie zorganizowanym przez rybkę „Mini Mini”, a tematem przewodnim był przepis kulinarny na jakiś zdrowy posiłek dla malucha. Po krótkim namyśle w mojej kuchni padło na krem z buraków, który Zuzi bardzo podpasował. Przed wami konkursowa praca
Ponieważ Zuzi tatuś jest biegaczem – mama musiała dopasować kuchnię też do niego, i tak pojawiły się w naszym domu jeszcze nowsze, bardziej urozmaicone nowe dania
Szykujemy je głównie z warzyw, bo tata je najbardziej lubi. My może nie wszystkie i w trochę mniejszych ilościach, ale ta zupka wszystkim jednogłośnie bardzo smakowała.
Buraczki są bardzo zdrowe, bo mnóstwo witamin mają (A, B1, B2, C i E). Również minerały, takie jak np. magnez, potas czy wapń. By zupka lepiej dużym i małym smakowała, ptysiowe groszki mama do niej podała!
Potrzebne składniki :
800-900 gram buraków
1 litr wywaru warzywnego
½ natki pęczka pietruszki
80 gram masła (ewentualnie oleju)
2 jabłka
2 średnie cebule
odrobina soli i pieprzu do smaku
Opcjonalnie: jogurt naturalny (lub śmietana) – łyżka do zupy na koniec. Dodatkowogroszek ptysiowy lub grzanki (np. z czosnkiem) – na koniec do kremu.
Gotujemy wywar warzywny, który będzie nam potrzebny do naszego kremu.
Gotujemy buraczki do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Jabłuszka myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i obieramy ze skórki i również kroimy plasterki.
Szatkujemy drobno pół pęczka natki pietruszki oraz drobno szatkujemy obraną cebulkę.
Na roztopionym maśle (lub odrobinie oleju) podsmażamy cebulkę do zeszklenia się. Następnie dokładamy jabłka i buraczki i smażymy wszystko przez około 8-10 minut.
Przekładamy do garnka.
W garnku na gazie całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładamy posiekaną pietruszkę i zalewamy naszym wywarem.
Całość gotujemy około pół godziny, 40 minut co jakiś czas mieszając.
Na koniec całość dokładnie blendujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Przyozdabiamy pietruszką i podajemy naszym dużym i małym pociechom z ulubionym dodatkiem
Gorąco polecam krem z buraków, bo jest niezwykle zdrowy i smaczny. Z podanej ilości wyszedł obiad dla trzech osób na dwa dni.
Źródło:http://bettycook.pl/2015/10/krem-z-burakow