Wykonanie
Razem z moją córeczką postanowiłyśmy wziąć udział w konkursie zorganizowanym przez
rybkę „Mini Mini”, a tematem przewodnim był przepis kulinarny na jakiś zdrowy posiłek dla malucha. Po krótkim namyśle w mojej kuchni padło na krem z
buraków, który Zuzi bardzo podpasował. Przed
wami konkursowa pracaPonieważ Zuzi tatuś jest biegaczem – mama musiała dopasować kuchnię też do niego, i tak pojawiły się w naszym domu jeszcze nowsze, bardziej urozmaicone nowe daniaSzykujemy je głównie z warzyw, bo tata je najbardziej lubi. My może nie wszystkie i w trochę mniejszych ilościach, ale ta zupka wszystkim jednogłośnie bardzo smakowała.
Buraczki są bardzo zdrowe, bo mnóstwo witamin mają (A, B1, B2, C i E). Również minerały, takie jak np. magnez, potas czy wapń. By zupka lepiej dużym i małym smakowała, ptysiowe
groszki mama do niej podała!Potrzebne składniki :800-900 gram
buraków1 litr
wywaru warzywnego½
natki pęczka
pietruszki80 gram
masła (ewentualnie
oleju)2
jabłka2 średnie
cebuleodrobina
soli i
pieprzu do smakuOpcjonalnie:
jogurt naturalny (lub
śmietana) – łyżka do zupy na koniec. Dodatkowogroszek ptysiowy lub grzanki (np. z
czosnkiem) – na koniec do kremu.
Gotujemy
wywar warzywny, który będzie nam potrzebny do naszego kremu.Gotujemy
buraczki do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.Jabłuszka myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i obieramy ze skórki i również kroimy plasterki.Szatkujemy drobno pół pęczka
natki pietruszki oraz drobno szatkujemy obraną
cebulkę.Na roztopionym
maśle (lub odrobinie
oleju) podsmażamy
cebulkę do zeszklenia się. Następnie dokładamy
jabłka i
buraczki i smażymy wszystko przez około 8-10 minut.
Przekładamy do garnka.W garnku na gazie całość solimy i
pieprzymy do smaku oraz dokładamy posiekaną
pietruszkę i zalewamy naszym
wywarem.Całość gotujemy około pół godziny, 40 minut co jakiś czas mieszając.Na koniec całość dokładnie blendujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję.Przyozdabiamy
pietruszką i podajemy naszym dużym i małym pociechom z ulubionym dodatkiem
Gorąco polecam krem z
buraków, bo jest niezwykle zdrowy i smaczny. Z podanej ilości wyszedł obiad dla
trzech osób na dwa dni.