Wykonanie
Lubię
imbir. Nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i w słodkich wypiekach. Nic więc
dziwnego, że to ciasto
imbirowe bardzo mi smakowało. Wilgotne, bo z zawartością
jogurtu ( w oryginale była kwaśna
śmietana), lekkie, miękkie i sprężyste, intensywnie pachnące
imbirem, ze sporymi kawałkami krystalizowanego
imbiru w środku. W tym prostym i szybkim cieście znajdziemy również
ziarna słonecznika, które choć niecodzienne w ciastach bardzo tutaj pasują.

225 g
masła225 g
cukru3
jajka225 g
maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1/2 łyżeczki
sody1 łyżka
imbiru, sproszkowanego150 ml
jogurtu55 g
ziaren słonecznika40 g krystalizowanego
imbiruPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 23 cm.
Masło i
cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, po czym dodajemy
jajka i dalej ubijamy.
Mąkę,
sodę i mielony
imbir przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy
jogurt,
ziarna słonecznika i posiekany
imbir i delikatnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch.Pieczemy ok 45 minut. Ciasto wykładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem kroimy na kwadraty.


Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"