ßßß Cookit - przepis na Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika

Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika

nazwa

Wykonanie

Lubię imbir. Nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i w słodkich wypiekach. Nic więc dziwnego, że to ciasto imbirowe bardzo mi smakowało. Wilgotne, bo z zawartością jogurtu ( w oryginale była kwaśna śmietana), lekkie, miękkie i sprężyste, intensywnie pachnące imbirem, ze sporymi kawałkami krystalizowanego imbiru w środku. W tym prostym i szybkim cieście znajdziemy również ziarna słonecznika, które choć niecodzienne w ciastach bardzo tutaj pasują.
225 g masła
225 g cukru
3 jajka
225 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka imbiru, sproszkowanego
150 ml jogurtu
55 g ziaren słonecznika
40 g krystalizowanego imbiru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, po czym dodajemy jajka i dalej ubijamy.
Mąkę, sodę i mielony imbir przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy jogurt, ziarna słonecznika i posiekany imbir i delikatnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45 minut. Ciasto wykładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem kroimy na kwadraty.
Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/08/ciasto-imbirowe-z-ziarnami-sonecznika.html