Wykonanie
Sałatka ryżowa z
kurczakiem,
orzechami nerkowca i
rodzynkami to zdrowa i dość syta
sałatka, która będzie idealnym lunchem. Śmiało możemy do niej wykorzystać pozostałości po niedzielnej pieczeni z
kurczaka. Dodatek
orzechów nerkowca i
rodzynek to ciekawe urozmaicenie sałatki. W oryginalnym przepisie są dodane liście
kolendry, które ja zastąpiłam
pietruszką, ale myślę, że z
kolendrą sałatka będzie bardziej "charakterna".

140 g
ryżu50 g
orzechów nerkowca100 g pieczonego
kurczaka40 g
rodzynek8-10 gałązek
kolendry (ja zastąpiłam
pietruszką)dressing:2 łyżki
oleju z
oliwek1 łyżka czerwonego
octu winnego1 łyżeczka
musztardy2 łyżki drobno pokrojonych liści
kolendry (zastąpiłam
pietruszką)
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Płuczemy pod bieżącą, zimna
wodą i ponownie odcedzamy.Zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podgrzewamy patelnię, wkładamy
orzechy nerkowca i smażymy na sucho przez 1-2 minuty. Wykładamy na deskę do krojenia i dość grubo siekamy.Składniki na dressing, oprócz
kolendry umieszczamy w misce i dobrze mieszamy. Lekko doprawiamy
solą i
pieprzem po czym mieszamy z
kolendrą.Gdy
ryż jest zimny mieszamy go z
kurczakiem,
orzechami i
rodzynkami. Dodajemy dressing, doprawiamy
solą i
pieprzem i dobrze mieszamy. Podajemy posypane liśćmi
kolendry.Przepis z książki "Salads" wydawnictwa Murdoch.