Wykonanie
Tosty z chorizo i
chilli to bardzo smaczne, choć nieco kaloryczne "kanapki" na ciepło, które tak wszyscy lubimy. Można je jeść i na śniadanie i na brunch i na lunch i na kolację -
pora dnia i nazwa posiłku nie gra roli. To naprawdę ostra wersja, bo i
kiełbaski chorizo są dość mocno przyprawione i mieszanka
czosnku,
cebuli i
chilli, którą posypujemy wierzch dodaje naprawdę "gorących" doznań
smakowych. Całość zatopiona w pysznym rozpuszczonym
serze camembert i orzeźwiona świeżym
pomidorem. Czy ktoś odmówi?...;)

Tosty z chorizo i
chilli ( przepis na 2 osoby)2 kromki
chleba, najlepiej żytniegokilka plastrów
kiełbaski chorizo2 plastry
pomidora4 plastry
sera camembert1 mała
cebula, bardzo drobno posiekana1 ząbek
czosnku, posiekany1/2
papryczki chilli bez gniazd nasiennych, posiekana
olej do smażeniaglazura balsamiczna (gotowa lub samodzielnie przyrządzona: kilka łyżek
octu balsamicznego, podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć - najlepiej przyrządzić tuż przed polaniem, trwa chwilę)Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Kromki
chleba opiekamy w tosterze, na grillu( można na patelni grillowej) lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim przez kilka minut chorizo. Na podpieczone kromki układamy
pomidory, na to
kiełbaski chorizo a na wierzchu plasterki
sera camembert. Całość posypujemy
cebulą,
czosnkiem i
chilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut lub do momentu, gdy
ser zacznie się rozpuszczać. Podajemy polane glazurą balsamiczną.