ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe

Ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto z mocno czekoladowym spodem z dodatkiem mąki ryżowej, której małe drobinki można wyczuć podczas jedzenia, oraz z nieco mniej czekoladowym kremem na bazie serka . Krem jest świetnym uzupełnieniem ciężkiego, czekoladowego spodu. Nadaje mu lekkości i jest, jak każdy krem na bazie serka bardzo smaczny. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mało pracochłonne. Odpowiednie również dla osób na diecie bezglutenowej. Moim gościom bardzo smakowało.
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe
275 g ciemnej czekolady, w kawałkach
100 g masła
2 jajka
130 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
50 g mąki ryżowej
1 1/4 lyżeczki proszku do pieczenia
65 ml pełnego mleka
krem:
140 g masła, bardzo miękkiego
170 g cukru pudru
300 g serka typu philadelphia
1 łyzka kakao
Piekarnik nastawiamy na 160 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy, aż do rozpuszczenia składników(można to zrobić również w kąpieli wodnej). Zostawiamy do przestudzenia.
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy do białości. Dodajemy makę ryżową i proszek do pieczenia mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut(sprawdzamy patyczkiem, jesli jest czysty, ciasto jest gotowe)
Studzimy w foremce.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło, cukier, serek i kakao umieszczamy w misce. Ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.
Przepis na podstawie przepisu z książki I. Popović " Popina book of baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/12/ciasto-czekoladowe-z-kremem-bezglutenowe.html