ßßß Cookit - przepis na Tureckie ciasto z figami i sezamem

Tureckie ciasto z figami i sezamem

nazwa

Wykonanie

Tureckie ciasto z figami i sezamem jest niezwykłe. Ma bardzo grudkowatą konsystencją, bo mąką zastąpiona jest tu migdałami i semoliną, gruboziarnistą mąką z pszenicy durum, o pięknym żółtym kolorze. Ciasto, nasączone limonkowym syropem jest mocno wilgotne a zapach i smak limonki jest w nim bardzo intensywny. Nie jest przesłodzone, czego lekko się obawiałam, ale dodatek dużej ilości fig i sezamowego ziarna czyni to ciasto bardzo egzotycznym. Ciasto jest intrygujące, inne niż to, co do tej pory smakowałam, ale bardzo smaczne. Polecam.
5 jajek, odzielone żółtka od białek
225 g drobnego cukru
drobno starta skórka z limonki
100 g semoliny(gruboziarnista mąka z pszenicy durum, można zastąpić kaszą manną)
100 g mielonych migdałów
200 g suszonych fig, pokrojonych
2 łyżki ziaren sezamowych
Na syrop:
sok z dwóch limonek
90 g drobnego cukru
Piekarnik nastawiamy na 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremką o bokach 23 cm .
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, cukier i skórkę cytrynową do białości. Mieszamy z kaszą kukurydzianą i mielonymi migdałami. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy w trzech partiach do masy żółtkowej, mieszając po każdym dodaniu.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki, a na wierzch wykładamy figi(pod wpływem ciężkości figi zapadną się), wierzch posypujemy ziarnem sezamowym. Pieczemy przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop. Sok z limonki, 5 łyżek zimnej wody i cukier umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż nabierze konsystencji syropu. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Polewamy gorącym syropem wierzch gorącego ciasta i zostawiamy do ostudzenia. Kroimy na kwadraty lub paski.
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/tureckie-ciasto-z-figami-i-sezamem.html