Wykonanie
Tureckie ciasto z
figami i
sezamem jest niezwykłe. Ma bardzo grudkowatą konsystencją, bo
mąką zastąpiona jest tu
migdałami i semoliną, gruboziarnistą
mąką z pszenicy durum, o pięknym
żółtym kolorze. Ciasto, nasączone
limonkowym syropem jest mocno wilgotne a zapach i smak
limonki jest w nim bardzo intensywny. Nie jest przesłodzone, czego lekko się obawiałam, ale dodatek dużej ilości fig i
sezamowego ziarna czyni to ciasto bardzo egzotycznym. Ciasto jest intrygujące, inne niż to, co do tej
pory smakowałam, ale bardzo smaczne. Polecam.

5
jajek, odzielone
żółtka od
białek225 g drobnego
cukrudrobno starta skórka z
limonki100 g semoliny(gruboziarnista
mąka z pszenicy durum, można zastąpić
kaszą manną)100 g mielonych
migdałów200 g suszonych fig, pokrojonych2 łyżki ziaren
sezamowychNa
syrop:sok z dwóch
limonek90 g drobnego
cukruPiekarnik nastawiamy na 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremką o bokach 23 cm .Za pomocą miksera ubijamy
żółtka,
cukier i
skórkę cytrynową do białości. Mieszamy z
kaszą kukurydzianą i mielonymi
migdałami. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno
białka i dodajemy w
trzech partiach do masy
żółtkowej, mieszając po każdym dodaniu.Masę wylewamy do przygotowanej foremki, a na wierzch wykładamy
figi(pod wpływem ciężkości
figi zapadną się), wierzch posypujemy ziarnem
sezamowym. Pieczemy przez około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy
syrop.
Sok z limonki, 5 łyżek zimnej
wody i
cukier umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż nabierze konsystencji
syropu. Zdejmujemy z ognia.Ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Polewamy gorącym
syropem wierzch gorącego ciasta i zostawiamy do ostudzenia. Kroimy na kwadraty lub paski.Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"
