ßßß Cookit - przepis na Makaron chiński z warzywami stir-fry

Makaron chiński z warzywami stir-fry

nazwa

Wykonanie

Kolejne bardzo proste i szybkie danie chińskie. Z makaronem, który ma ostatnio u mnie duże wzięcie. Makaron chiński z warzywami stir-fry jest bardzo szybki w przygotowaniu. Warzywa krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Obtoczone charakterystycznymi dla kuchni chińskiej przyprawami warzywa, są bardzo smaczne. Jedyne na co narzekano, to na zbyt małą ilość jedzenia, choć to porcja dla 4 osób(a było nas tylko troje).
Przepis z "Mary Berry's Stress-free Kitchen"
100 g chińskiego makaronu jajecznego(dałam 250g i taką ilość polecam)
2 łyżki oleju
2 czerwone papryki, pokrojone w paski
8 cebulek ze szczypiorkiem, pokrojonych
2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
225 g sałaty pak choi, cienko pokrojonej, białe i zielone części oddzielnie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
garść orzechów nerkowca
sos:
1 łyżka przyprawy 5 smaków
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka białego octu winnego
sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Makaron gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimna wodą
W małej misce mieszamy dokładnie składniki na sos.
Podgrzewamy olej w dużej patelni. Dodajemy paprykę, szczypior, imbir i białe partie pak choi, smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez ok 4-5 minut.
Dodajemy makaron i zielone części pak choi. Kontynuujemy smażenie, mieszając. Polewamy sosem i dobrze przyprawiamy.
Posypujemy orzechami nerkowca i zdejmujemy z ognia. Można podawać dodatkowo z sosem sojowym.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/05/makaron-chinski-z-warzywami-stir-fry.html