Wykonanie
Kolejne bardzo proste i szybkie danie chińskie. Z
makaronem, który ma ostatnio u mnie duże wzięcie.
Makaron chiński z warzywami stir-fry jest bardzo szybki w przygotowaniu. Warzywa krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Obtoczone charakterystycznymi dla kuchni
chińskiej przyprawami warzywa, są bardzo smaczne. Jedyne na co narzekano, to na zbyt małą ilość jedzenia, choć to porcja dla 4 osób(a było nas tylko
troje).Przepis z "Mary Berry's Stress-free Kitchen"

100 g chińskiego
makaronu jajecznego(dałam 250g i taką ilość polecam)2 łyżki
oleju2
czerwone papryki, pokrojone w paski8
cebulek ze
szczypiorkiem, pokrojonych2 cm korzenia
imbiru, obranego i startego225 g
sałaty pak choi, cienko pokrojonej, białe i zielone części oddzielnie
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzgarść
orzechów nerkowcasos:1 łyżka
przyprawy 5 smaków2 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
miodu1 łyżeczka
białego octu winnegosól i świeżo mielony
czarny pieprz.
Makaron gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimna
wodąW małej misce mieszamy dokładnie składniki na sos.Podgrzewamy
olej w dużej patelni. Dodajemy
paprykę,
szczypior,
imbir i białe partie
pak choi, smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez ok 4-5 minut.Dodajemy
makaron i zielone części
pak choi. Kontynuujemy smażenie, mieszając. Polewamy sosem i dobrze przyprawiamy.Posypujemy
orzechami nerkowca i zdejmujemy z ognia. Można podawać dodatkowo z
sosem sojowym.