Wykonanie
Mięsem idealnym do przyrządzania jest polędwiczka wieprzowa zwana słodką. Jest delikatna, krucha, nie trzeba jej długo obrabiać i do tego idealnie komponuje się z wieloma składnikami, które występują w mojej kuchni. W
białym winie dusiłam ją już nie raz ale dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem
miodu. I koniecznie z
fasolką szparagową, moim zdaniem jest to najlepszy dodatek do
polędwiczki.

Składniki:1 polędwiczka200 ml
białego wina200 ml
wytrawnego sherry4 łyżeczki
miodu8 łyżek
sosu sojowego1 łyżeczka
octu winnegoimbirsól,
pieprz1
cebulaolej do smażeniaWszystkie składniki marynaty wymieszać. Włożyć do niej
mięso i marynować kilka godzin a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć wyjętą z marynaty polędwiczkę. Dodać
cebulę i kiedy jest już miękka wlać trochę płynu z marynaty. Dusić polędwiczkę około 30 min. W razie potrzeby dolewać płyn. Doprawić do smaku.
Fasolkę ugotować oddzielnie i ugotowaną dodać do
polędwiczki i dokładnie wymieszać ją z sosem
winno -
miodowym.Smacznego:)