Wykonanie
Drugi raz zapraszam Was na danie zrobione przez mojego
męża. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o
mięsa, mój mąż przyrządza je i
przyprawia rewelacyjnie.Ja u nas w domu jestem "specjalistą" od kombinowania ze zdrową żywnością.
Składniki:-
mięso z królika - tusza- 2 średnie
cebule- pół szklanki
białego wina półsłodkiego- pół łyżeczki
soli, łyżeczka "kucharka"-
pieprz mielony- 2 łyżki
octu winnego- 3 duże
marchewki-
olej- 2 ząbki
czosnkuCebulę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy na
oleju na jasno brązowy kolor. Dodajemy
ocet i jak najszybciej podzielonego na porcje
królika. Dusimy ok.10 minut i dodajemy
wino. Po kolejnych 10 minutach przyprawiamy
solą,
pieprzem i kucharkiem oraz dodajemy pokrojony
czosnek. Po kolejnych40 minutach dodajemy
marchewkę, wcześniej obraną i pokrojoną w grube krążki. Podczas duszenia w miarę potrzeby
mięso podlewamy
wodą. Dusimy do miękkości
mięsa i
marchewki.Łączny czas duszenia
mięsa wyniósł ok.1,5 godziny.
U nas na obiad
mięso z królika zostało podane ze
szparagami z sosem
serowym oraz ziemniaczanym puree.