Wykonanie
Kolejny świetny przepis na
śledzie. Dzisiaj zapraszam na
śledzie w rewelacyjnej zalewie lekko kwaśnej, lekko słodkiej z dużą ilością
cebuli.Składniki:5
matiasów4 średnie
cebule2 łyżki
miodu2 łyżki
octu winnego3 łyżki
koncentratu pomidorowego100 ml
olejusól i
pieprzMatiasy zalej zimną
woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje.
Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej
olej, wrzuć
cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj
miód,
ocet, koncentrat i dopraw
solą i
pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia.
Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.
Źródło