Wykonanie
Dzisiaj proponuję bardzo smaczne
śledzie, na które przepis podejrzałam u
Andzi . Robiłam je już kilka
razy bo są naprawdę smaczne a głównie jest to zasługa sosu. Ja użyłam
śledzi z
octu bo nie znoszę solonych ale to już moje osobiste preferencje.
Składniki:5 płatów
śledziowych2 łyżki
miodu naturalnego4 średnie
cebule2 łyżki
octu winnego3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
oliwysól,
pieprzCebulę pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać
olej, zeszklić na nim
cebulę, następnie dodać
miód,
ocet, koncentrat, dokładnie wymieszać, przyprawić
solą i
pieprzem. Odstawić sos do wystygnięcia. Płaty
śledziowe pokroić na mniejsze kawałki, jeśli użyjecie solonych to trzeba je najpierw wymoczyć. W salaterce układać warstwami sos i
śledzie. Następnie wstawić do lodówki.Smacznego:)