ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowo-sernikowe

Muffiny czekoladowo-sernikowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne, bardzo wyraziste muffiny o intensywnie czekoladowym smaku i bardzo ciemnej, pięknej barwie. Z idealną "słodkością" a dodatek części sernikowej tylko potęguje wrażenia smakowe. Na drugi dzień nic nie straciły ze swojego smaku, były tak samo pyszne jak "jeszcze ciepłe". To kolejne muffiny, które zdecydowanie polecam.
150 g mąki
175 g drobnego cukru
35 g kakao
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
125 ml śmietany (soured cream)
3 łyżki oleju roślinnego
50 g masła, rozpuszczonego
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g czekolady, rozpuszczonej
25 g migdałów, posiekanych
masa sernikowa:
175 g serka kremowego
60 g drobnego cukru
1 jajko, lekko ubite
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.
Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.
Na muffinki, mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól razem w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę, olej, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt i rozpuszczoną czekoladę. Suche i mokre składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Przekładamy masę do papilotek, na nią delikatnie kładziemy masę sernikową. Lekko mieszamy nożem, tak aby powstał efekt marmuru. Wierzch posypujemy migdałami.
Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.
Z książki " Homemade baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/05/muffiny-czekoladowo-sernikowe.html