Wykonanie
Kolejne, bardzo wyraziste muffiny o intensywnie
czekoladowym smaku i bardzo ciemnej, pięknej barwie. Z idealną "słodkością" a dodatek części sernikowej tylko potęguje wrażenia smakowe. Na drugi dzień nic nie straciły ze swojego smaku, były tak samo pyszne jak "jeszcze ciepłe". To kolejne muffiny, które zdecydowanie polecam.

150 g
mąki175 g drobnego
cukru35 g
kakao1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli125 ml
śmietany (soured cream)3 łyżki
oleju roślinnego50 g
masła, rozpuszczonego2
jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego75 g
czekolady, rozpuszczonej25 g
migdałów, posiekanychmasa sernikowa:175 g
serka kremowego60 g drobnego
cukru1
jajko, lekko ubite1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPiekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.Na muffinki, mieszamy
mąkę,
cukier,
kakao,
sodę i
sól razem w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy
śmietanę,
olej, rozpuszczone
masło,
jajka, ekstrakt i rozpuszczoną
czekoladę. Suche i mokre składniki mieszamy razem do połączenia składników.Przekładamy masę do papilotek, na nią delikatnie kładziemy masę sernikową. Lekko mieszamy nożem, tak aby powstał efekt marmuru. Wierzch posypujemy
migdałami.Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.Z książki " Homemade baking"