ßßß
50 g czekolady deserowej50 g masła orzechowego60 g masła100 g jasnego cukru muscovado250 g bardzo dojrzałych bananów1 jajko, lekko ubite1/2 łyżeczki esencji waniliowej100 g maki50 g mąki pełnoziarnistej(dałam również zwykłą)1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody35 g bardzo gorącej wody50 g czekolady deserowej, w kawałkach8 łyżeczek masła orzechowegoCzekoladę i masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 160 st CNatłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 8 muffin.Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i mieszamy.Banany rozgniatamy i dodajemy cukier. Mieszamy.Do bananów dodajemy lekko ubite jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy.Do oddzielnej miski przesiewamy mąki, sól i sodę.Połowę mąki dodajemy do bananowej mikstury i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorącej wody i znowu mieszamy. Po czym dodajemy resztę mąki i mieszamy. Dodajemy do tego rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe oraz cząstki czekolady. Mieszamy.Do każdej papilotki nakładamy odrobinę masy. Nakładamy na nią po łyżeczce masła orzechowego i przykrywamy resztą masy. Pieczemy przez 30-33 minuty. Studzimy na kratce.