Wykonanie
Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki
bananowy chlebek i chrupiące
pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych
bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak
bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:4 dojrzałe
banany0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki roztopionego
masła1
jajko1,5 szklanki
mąki żytniej 20001 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1 łyżeczka esencji waniliowejWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C .
Banany obierz ze skorki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem (nie musi być dokładnie).
Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych
bananów.Dosyp
cukier, wbij
jajko i dolej
wanilię. Przesyp
mąkę,
sodę i szczyptę
soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).Keksówkę nasmaruj
olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!