ßßß
Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:4 dojrzałe banany0,5 szklanki cukru0,5 szklanki roztopionego masła1 jajko1,5 szklanki mąki żytniej 20001 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka esencji waniliowejWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C .Banany obierz ze skorki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem (nie musi być dokładnie).Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!

