Wykonanie
Chlebek
bananowy, chociaż brzmi nieszczególnie, to jednak naprawdę pyszne ciasto. W
sieci jest mnóstwo przepisów na ten prosty wypiek, więc warto wypróbować więcej niż jeden. Tym razem wypróbowałam przepis Matta Prestona, jurora australijskiej edycji Masterchefa. Chlebek jest bardziej zwarty,
bananowy i karmelowy w smaku od wersji, którą wrzuciłam jakiś czas temu (przepis tutaj). Wypróbujcie oba przepisy i wybierzcie lepszy :)
BANANA BREAD - Z PRZEPISU MATTA PRESTONASkładniki:3 dojrzałe
banany220g
cukru125g miękkiego
masła2
jajka260g
mąkiłyżeczka
sodyszczypta
soliMasło utrzeć z
cukrem. Wciąż miksując, dodać
jajka i
banany, następnie dorzucić
mąkę i
sól.
Potem dosypać
sodę, szybko wymieszać i przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Żeby uzyskać karmelowy smak, po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek owinąć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.