Wykonanie
Zapiekankę z
tuńczykiem zrobiłam dla dwóch osób, ale wystarczy zwiększyć ilość składników i w większej formie przygotować posiłek dla całej rodziny.

Lista zakupów na formę o wymiarach 16 cm x 25 cm:1/2 kg
ziemniakówmasło do natłuszczenia formy1 puszka
tuńczyka w sosie własnym1
cukinia (200 g)2
pomidory20 dag
sera żółtego typu gouda
szczypiorek do posypania
sól,
pieprzsos:100 ml
mleka1
jajkoCukinię umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na sicie na 15 min, aby pozbyć się nadmiaru
wody. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kiedy lekko przestygną, obrać i pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w plastry.
Tuńczyka odsączyć.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Naczynie żaroodporne posmarować
masłem. Na dnie (i na bokach) ułożyć plastry
ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Równomiernie rozłożyć
tuńczyka., następnie
cukinię i
pomidory. Posolić i popieprzyć.
Mleko połączyć z
jajkiem. Dobrze roztrzepać i polać całość. Na wierzch posypać
żółty ser.Naczynie żaroodporne przykryć. Piec ok. 40 min. w 180 st.Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.

Smacznego życzy
oliwek :)