ßßß
Lista zakupów na formę o wymiarach 16 cm x 25 cm:1/2 kg ziemniakówmasło do natłuszczenia formy1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 cukinia (200 g)2 pomidory20 dag sera żółtego typu goudaszczypiorek do posypaniasól, pieprzsos:100 ml mleka1 jajkoCukinię umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na sicie na 15 min, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kiedy lekko przestygną, obrać i pokroić w plastry.Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w plastry.Tuńczyka odsączyć.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie (i na bokach) ułożyć plastry ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Równomiernie rozłożyć tuńczyka., następnie cukinię i pomidory. Posolić i popieprzyć.Mleko połączyć z jajkiem. Dobrze roztrzepać i polać całość. Na wierzch posypać żółty ser.Naczynie żaroodporne przykryć. Piec ok. 40 min. w 180 st.Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego życzy oliwek :)