ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane suflety

Ziemniaczane suflety

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze suflety jakie zrobiłam w życiu i nawet mi się udały. Suflety z wierzchu złociste i chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. Pyszności, idealne dla dzieci.
Składniki:
30 g masła
100 g sera żółtego cheddar, może być gouda lub salami
mały pęczek szczypiorku
2 jajka
2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki
6 łyżek mleka
pieprz i sól
4 kokilki smarujemy dokładnie masłem. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy. Ziemniaki ugniatamy praską. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy starty ser, żółtka, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy lekko mleko z masłem, do momentu rozpuszczenia się masła. Ciepłe mleko przelewamy do ziemniaków. Wszystko ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie łączymy je z pozostałą masą. Ziemniaczana masę przekładamy do kokilek i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 220'C. Suflety pieczemy przez około 15-17 minut, aż staną się puchate i złociste. Suflety zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2015/01/Ziemniaczane-suflety.html