Wykonanie
To moje pierwsze suflety jakie zrobiłam w życiu i nawet mi się udały. Suflety z wierzchu złociste i chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. Pyszności, idealne dla dzieci.Składniki:30 g
masła100 g
sera żółtego cheddar, może być gouda lub
salamimały pęczek
szczypiorku2
jajka2 ugotowane średniej wielkości
ziemniaki6 łyżek
mlekapieprz i
sól4 kokilki smarujemy dokładnie
masłem.
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy.
Ziemniaki ugniatamy praską. Do ugniecionych
ziemniaków dodajemy
starty ser,
żółtka,
szczypiorek,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy lekko
mleko z
masłem, do momentu rozpuszczenia się
masła. Ciepłe
mleko przelewamy do
ziemniaków. Wszystko ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę
białka i delikatnie łączymy je z pozostałą masą. Ziemniaczana masę przekładamy do kokilek i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 220'C. Suflety pieczemy przez około 15-17 minut, aż staną się puchate i złociste. Suflety zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!