Wykonanie
Bardzo lubiana w mojej rodzinie pieczeń rzymska, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno:)Lista zakupów :1 kg
łopatki wieprzowej30-40 dag
mięsa wołowego3
cebule2 ząbki
czosnku2 całe
jajka3/4 szklanki
bułki tartejoregano,
majeranek,
sól,
pieprz,
musztarda ostraPokrojoną
cebulę i
czosnek zeszklić na dowolnym tłuszczu. Dodać do
mięsa i całość zmielić. Wbić
jajka, wsypać
bułkę i
przyprawy (proporcje wg uznania, ja dorzucam 2 łyżki
musztardy). Wszystko dobrze wyrobić ręką.Keksówkę wyłożyć folią do
pieczenia mięsa (łatwo
potem wyjąć pieczeń), wlać masę. Wierzch posypać
majerankiem.
Mięso w foremce dobrze uklepać.Piec 1 godz. w 180 st. (grzanie góra- dół). Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz (jeżeli pieczeń chcemy podawać na zimno, zachować, jeżeli będziemy podawać na gorąco).

Smacznego życzy
oliwek :)