ßßß Cookit - przepis na Pieczeń

Pieczeń

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubiana w mojej rodzinie pieczeń rzymska, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno:)
Lista zakupów :
1 kg łopatki wieprzowej
30-40 dag mięsa wołowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 całe jajka
3/4 szklanki bułki tartej
oregano, majeranek, sól, pieprz, musztarda ostra
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na dowolnym tłuszczu. Dodać do mięsa i całość zmielić. Wbić jajka, wsypać bułkę i przyprawy (proporcje wg uznania, ja dorzucam 2 łyżki musztardy). Wszystko dobrze wyrobić ręką.
Keksówkę wyłożyć folią do pieczenia mięsa (łatwo potem wyjąć pieczeń), wlać masę. Wierzch posypać majerankiem. Mięso w foremce dobrze uklepać.
Piec 1 godz. w 180 st. (grzanie góra- dół). Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz (jeżeli pieczeń chcemy podawać na zimno, zachować, jeżeli będziemy podawać na gorąco).
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Bardzo-lubiana-w-mojej-rodzinie-pieczen-rzymska.html