ßßß Cookit - przepis na Ciasto włoskie (beztłuszczowe)

Ciasto włoskie (beztłuszczowe)

nazwa

Wykonanie

Przepis podyktowała mi wczoraj przez telefon mama i postanowiłam od razu je wypróbować. Nie ma to jak dobre ciasto na weekend :)
Lista zakupów na foremkę 30 cm na 25 cm:
6 dużych jabłek (najlepiej kwaskowych typu reneta)
3 jajka
1 szklanka cukru
bakalie ( w sumie 1 szklanka: posiekanych moreli suszonych, orzechów włoskich, rodzynek, migdałów, co nam w duszy gra)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 szklanki mąki
Bakalie: wzięłam małą garść rodzynek, moreli (sparzyłam) pokroiłam w kostkę. Małą garść migdałów zalałam wrzątkiem, odczekałam 10 min i obrałam ze skórki. Do mieszanki dosypałam też małą garść orzechów włoskich (grubo siekanych).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać bakalie, zasypać cukrem i wymieszać drewnianą łyżką.
Odstawić na godzinę do lodówki. Potem dosypać mąkę, sodę, proszek i wbić jajka. Dokładnie wymieszać. Foremkę (30 cm na 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Piec 40- 45 min w 170-180 stopniach.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2010/03/Ciasto-wloskie-beztluszczowe.html