Wykonanie
Przepis podyktowała mi wczoraj przez telefon mama i postanowiłam od razu je wypróbować. Nie ma to jak dobre ciasto na weekend :)Lista zakupów na foremkę 30 cm na 25 cm:6 dużych
jabłek (najlepiej kwaskowych typu reneta)3
jajka1 szklanka
cukrubakalie ( w
sumie 1 szklanka: posiekanych
moreli suszonych,
orzechów włoskich,
rodzynek,
migdałów, co nam w duszy gra)czubata łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sody2 szklanki
mąkiBakalie: wzięłam małą garść
rodzynek,
moreli (sparzyłam) pokroiłam w kostkę. Małą garść
migdałów zalałam wrzątkiem, odczekałam 10 min i obrałam ze skórki. Do mieszanki dosypałam też małą garść
orzechów włoskich (grubo siekanych).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać
bakalie, zasypać
cukrem i wymieszać drewnianą łyżką.Odstawić na godzinę do lodówki.
Potem dosypać
mąkę,
sodę, proszek i wbić
jajka. Dokładnie wymieszać. Foremkę (30 cm na 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.Piec 40- 45 min w 170-180 stopniach.

Smacznego życzy
oliwek :)