ßßß
Przepis na keksówkę 11×30 cmBezglutenowyZawiera:CukierJajaNabiałPiernik1. Wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. 2. W osobnej misce zmiksuj olej z cukrem i nie przerywając dodawaj kolejno po 1 jajku. 3. Wciąż miskując, wsypuj stopniowo wymieszaną mąkę. 4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane, dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach i bakalie. Ja użyłam suszonych śliwek, które z grubsza posiekałam i obtoczyłam w mącę, żeby nie opadły na dno. 5. Zamieszaj i przelej do przygotowanej formy. 6. Piecz ok. 45–50 minut w 150˚C.Polewa1. ¾ śmietanki zagotuj w małym rondelku, a pozostałą część rozmieszaj w kubku z kakao. 2. Kakao przelej do garnuszka i gotuj mieszając do całkowitego rozpuszczenia. 3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce razem z kremówką. 4. Do opróżnionego rondelka wlej ok. 2 cm wody i zagotuj. 5. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 6. Mieszaj czekoladę trzepaczką, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką.Polewę czekoladową nakładaj na ostudzony piernik, możesz sobie pomóc silikonową łopatką. Odstaw na min. 3 godziny, aż czekolada zastygnie.
Piernik smakuje wybornie z powidłami śliwkowymi.


Przepis z niewielkimi modyfikacjami jest autorstwa Okaliny z forum.celiakia.plPieczony kurczakBezglutenowe ciasteczka korzenne