Wykonanie
Bezglutenowy piernik250 g
miksu mąki bezglutenowej120 g
cukru trzcinowego lub fruktozy (jeśli zrezygnujesz z
czekoladowej polewy, możesz dać więcej)3
jajka250 ml
oleju rzepakowego½ łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego3 łyżeczki
przyprawy do piernika (polecam Dary Natury, wybierając innego producenta zawsze sprawdź czy w składzie nie ma
mąki pszennej!)2 łyżeczki
kakao2 średnie
marchewkigarść
bakalii (dodałam 100 g suszonych
śliwek)
Polewa czekoladowa150 g
gorzkiej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)1 łyżka
kakao120 ml
śmietanki kremówki
Przepis na keksówkę 11×30 cmBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałPiernik1. Wymieszaj
mąkę z
przyprawami,
sodą i
proszkiem do pieczenia. 2. W osobnej misce zmiksuj
olej z
cukrem i nie przerywając dodawaj kolejno po 1
jajku. 3. Wciąż miskując, wsypuj stopniowo wymieszaną
mąkę. 4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane, dodaj
marchewkę startą na drobnych oczkach i
bakalie. Ja użyłam suszonych
śliwek, które z grubsza posiekałam i obtoczyłam w
mącę, żeby nie opadły na dno. 5. Zamieszaj i przelej do przygotowanej formy. 6. Piecz ok. 45–50 minut w 150˚C.Polewa1. ¾
śmietanki zagotuj w małym rondelku, a pozostałą część rozmieszaj w kubku z
kakao. 2.
Kakao przelej do garnuszka i gotuj mieszając do całkowitego rozpuszczenia. 3.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce razem z kremówką. 4. Do opróżnionego rondelka wlej ok. 2 cm
wody i zagotuj. 5. Gdy
woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 6. Mieszaj
czekoladę trzepaczką, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką.
Polewę czekoladową nakładaj na ostudzony piernik, możesz sobie pomóc silikonową
łopatką. Odstaw na min. 3 godziny, aż
czekolada zastygnie.


Piernik smakuje wybornie z powidłami śliwkowymi.




Przepis z niewielkimi modyfikacjami jest autorstwa Okaliny z forum.celiakia.plPieczony
kurczakBezglutenowe
ciasteczka korzenne