ßßß Cookit - przepis na Piernik

Piernik

nazwa

Wykonanie

Bezglutenowy piernik
250 g miksu mąki bezglutenowej
120 g cukru trzcinowego lub fruktozy (jeśli zrezygnujesz z czekoladowej polewy, możesz dać więcej)
3 jajka
250 ml oleju rzepakowego
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
3 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam Dary Natury, wybierając innego producenta zawsze sprawdź czy w składzie nie ma mąki pszennej!)
2 łyżeczki kakao
2 średnie marchewki
garść bakalii (dodałam 100 g suszonych śliwek)
Polewa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
1 łyżka kakao
120 ml śmietanki kremówki
Przepis na keksówkę 11×30 cm
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
Nabiał
Piernik
1. Wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. 2. W osobnej misce zmiksuj olej z cukrem i nie przerywając dodawaj kolejno po 1 jajku. 3. Wciąż miskując, wsypuj stopniowo wymieszaną mąkę. 4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane, dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach i bakalie. Ja użyłam suszonych śliwek, które z grubsza posiekałam i obtoczyłam w mącę, żeby nie opadły na dno. 5. Zamieszaj i przelej do przygotowanej formy. 6. Piecz ok. 45–50 minut w 150˚C.
Polewa
1. ¾ śmietanki zagotuj w małym rondelku, a pozostałą część rozmieszaj w kubku z kakao. 2. Kakao przelej do garnuszka i gotuj mieszając do całkowitego rozpuszczenia. 3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce razem z kremówką. 4. Do opróżnionego rondelka wlej ok. 2 cm wody i zagotuj. 5. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 6. Mieszaj czekoladę trzepaczką, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką.
Polewę czekoladową nakładaj na ostudzony piernik, możesz sobie pomóc silikonową łopatką. Odstaw na min. 3 godziny, aż czekolada zastygnie.
Piernik smakuje wybornie z powidłami śliwkowymi.
Przepis z niewielkimi modyfikacjami jest autorstwa Okaliny z forum.celiakia.pl
Pieczony kurczak
Bezglutenowe ciasteczka korzenne
Źródło:http://bezokruszka.pl/piernik