2 świeże, wypatroszone makreleok. 0,5 kg ziemniaków1 czerwona cebula pokrojona w piórka5 nieobranych ząbków czosnku2 cytryny5 gałązek tymiankusólświeżo zmielony pieprzoliwaporcja na 2 osobyBezglutenowyRyby są idealnym daniem w okresie jesienno-zimowym. Poza witaminami i innymi składnikami odżywczymi zawierają kwasy omega 3, które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i mają działanie antydepresyjne.1. Makrele umyj pod bierzącą wodą i osusz. Skropoliwą, sokiem z połowy cytryny i posyp solą oraz pieprzem. 2. Umieść pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek na blasze lub naczyniu do zapiekania. 3. Połowę cytrynę pokrój w ćwiartki i wrzuć do warzyw, a sok z drugiej połówki wyciśnij do naczynia. 4. Dodaj tymianek, sól, pieprz i wlej 4 łyżki oliwy. 5. Wymieszaj wszystko rękami. 6. Piecz w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez 30 minut. 7. Po tym czasie na wierzch ziemniaków połóż makrele i piecz wszystko dodatkowe 20 minut.Przepis pochodzi z książki D. Henry FOOD form PLENTY.Czekoladowe ciasto bez mąkiSpaghetti z cukinii