Wykonanie
1 opakowanie bezglutenowego
ciasta francuskiego (użyłam 3 płaty ciasta Balviten)1 roladka
koziego sera np. Sainte Maure lub Saint Loup1 łyżka
oleju rzepakowego + do wysmarowania foremekzielona część
poraok. 1 łyżka
czarnuszkikilka gałązek świeżego
tymiankuoliwa do skropienia1 roztrzepane
żółtko do posmarowania
sólpieprz
Przepis na 12 paczuszekBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałGotowe bezglutenowe
ciasto francuskie firmy Balviten zachowuje się i smakuje jak te z
mąki pszennej – ręczę, że nikt się nie zorientuje, że to bezglutenowy wypiek :-)1. Na patelni rozgrzej
olej rzepakowy i dodaj posiekanego w piórka
pora. Smaż chwilkę, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dopraw
solą i
pieprzem. 2. Płat
ciasta francuskiego rozwałkuj na ok. 4 mm (mniej więcej o połowę grubości gotowego ciasta). 3. Podziel na 4 kwadraty i umieść je w natłuszczonej
olejem formie na muffinki. Nie dociskaj do dna. To samo powtórz z dwoma kolejnym płatami. 4. Na ciasto wyłóż podsmażony
por, plasterek
koziego sera (ok. 5–7 mm), posyp
czarnuszką i umieść kilka listków
tymianku. 5.
Ser skrop kilkoma kroplami
oliwy i dokładnie ściśnij rogi ciasta. 6. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym
żółtkiem i piecz przez 17–20 minut w temp. 200˚C. 7. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je przez kilka minut i wyjmij z foremek, podważając delikatnie nożem. Najlepiej smakują na ciepło z
kubkiem gorącego czystego barszczyku .

Jeśli nie masz formy na muffinki, możesz upiec paczuszki na papierze, na blasze do pieczenia. Wyjdą wtedy bardziej płaskie, ale równie sympatyczne.



Barszcz czystyNaturalne
mąki bezglutenowe