Wykonanie
Delikatne, kruche ciasto i aromatyczne nadzienie z
koziego sera i
pora.
Tarta doskonała na przekąskę z dodatkiem ulubionych
sałat lub świeżych liści młodego
szpinaku.Polecamy też więcej przepisów na : Tarty, dania kuchni francuskiej Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
szpinak,
porKrucha
tarta z
porem i
serem kozim.
Młody szpinak(na formę do tarty o średnicy 24 cm)Składniki:Ciasto kruche wytrawne wg tego przepisuFarsz:
pora125 g
sera koziego (
ser kozi długo dojrzewający)150 ml
śmietany 30%1
jajko + 1
żółtkosólpieprzszczypta świeżego lub suszonego
tymianku4 garście liści młodego
szpinakusos vinaigrettePrzed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuprzepisy na najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.Przygotować i upiec kruche ciasto według przepisu .Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni.
Por oczyścić, pokroić na julienne i zblanszować przez 2 minuty, a następnie dobrze odsączyć.
Ser kozi rozdrobnić.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem i
żółtkiem, doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Na podpieczony spód wyłożyć
por i
ser. Zalać masą jajeczno-
śmietanową. Wstawić do piekarnika na 30 minut.


,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:
ser kozi,Składnik główny:
por,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:Zielono mi...,Rodzaj dania:Przekąska,