ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z porem i serem kozim. Młody szpinak.

Krucha tarta z porem i serem kozim. Młody szpinak.

nazwa

Wykonanie

Delikatne, kruche ciasto i aromatyczne nadzienie z koziego sera i pora. Tarta doskonała na przekąskę z dodatkiem ulubionych sałat lub świeżych liści młodego szpinaku.
Polecamy też więcej przepisów na : Tarty, dania kuchni francuskiej Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: szpinak, por
Krucha tarta z porem i serem kozim. Młody szpinak
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)
Składniki:
Ciasto kruche wytrawne wg tego przepisu
Farsz:
pora
125 g sera koziego (ser kozi długo dojrzewający)
150 ml śmietany 30%
1 jajko + 1 żółtko
sól
pieprz
szczypta świeżego lub suszonego tymianku
4 garście liści młodego szpinaku
sos vinaigrette
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu
przepisy na najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Przygotować i upiec kruche ciasto według przepisu .
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni.
Por oczyścić, pokroić na julienne i zblanszować przez 2 minuty, a następnie dobrze odsączyć. Ser kozi rozdrobnić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na podpieczony spód wyłożyć por i ser. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
,
Składnik główny:
ciasto kruche,
Składnik główny:
ser kozi,
Składnik główny:
por,
Składnik główny:
szpinak,
Składnik główny:
Zielono mi...,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/krucha-tarta-z-porem-i-serem-kozim-mlody-szpinak