ßßß Cookit - przepis na Naturalne mąki bezglutenowe

Naturalne mąki bezglutenowe

Wykonanie

Dania główne 55
Desery 35
Zupy 13
Sałatki 9
Śniadania 21
Wypieki wytrawne 4
Przekąski 14
Napoje 4
Pozostałe 7
January 2016
December 2015
November 2015
October 2015
September 2015
August 2015
December 2013
November 2013
October 2013
September 2013
June 2013
May 2013
April 2013
March 2013
February 2013
January 2013
December 2012
November 2012
October 2012
Mąka owsiana
Ma charakterystyczny dla owsa smak i aromat. Jest bogata w błonnik, białko, żelazo, magnez, cynk, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B. Świetna jako dodatek do słonych i słodkich wypieków, chlebów, naleśników. Wzbogaca ich smak oraz teksturę.
Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń, magnez, lizynę oraz witamię A, E i witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny. Stosowana m.in. do wypieku chleba i makaronów. Mąka jaglana (z prosa)
Ma delikatny słodko–gorzki posmak o orzechowym aromacie. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Jest lekkostrawna i odżywcza. Dobrze łączy się z innymi mąkami. Jest sucha, dlatego w wypiekach (np. chlebie) pochłania dużo wilgoci. Używana jako dodatek do naleśników, placków, pieczywa. Mąka ryżowa
Ma charakterystyczny, intensywny smak, znany wszystkim amatorom gryki. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodana do wypieków nadaje im przyjemną, ciemną barwę. Używana jest jako dodatek do chleba, wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników. Mąka migdałowa
Ma słodki, migdałowy smak. Doskonałe źródło potasu, magnezu, cynku, witaminy E oraz wit. z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka. Mąka kasztanowa
Ma wyjątkowy, słodki smak i aromat. Jest lekkostrawna, bogata w błonnik i w wolno wchłaniające się cukry. Zawiera magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń, witaminę E, K i wit. z grupy B. Polecana dla osób z problemami żołądkowymi i dolegliwościami wątroby. Wykorzystywana do naleśników, pieczenia chleba, ciast i ciasteczek. Wzbogaca aromat potraw i sosów. Mąka uzyskana z kasztanów poddanych obróbce cieplnej ma wyrazistszy smak i zapach. Mąka sezamowa
Ma słodki smak i intensywny aromat. Zawiera duże ilości wapnia, białka, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i żelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników, do wyrobu chałwy oraz jako panierka. Mąka słonecznikowa
Ma smak i aromat charakterystyczny dla pestek słonecznika. Jest bogata w błonnik, białko, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i żelazo. Zawiera witaminę A, D i E oraz B6. Jest świetnym dodatkiem do słonych i słodkich wypieków oraz posypką do deserów, płatków i koktajli. Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
Ma lekko orzechowy smak. Jest bogata w łatwo przyswajalne i wartościowe białko, fosfor, potas, żelazo, błonnik oraz witaminy z grupy B. Działa korzystanie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. Mąka sojowa
Ma lekko orzechowy smak. To bogate źródło białka i błonnika. Zawiera dużo potasu, żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Stanowi również źródło folianów. Jest puszysta i ma świetne właściwości wiążące. Po połączeniu z wodą, może być używana jako substytut jajek. Zagęszcza się nią również zupy i sosy. Poza tym służy do wypiekania pieczywa (przedłuża jego świeżość), ciast i wyrobu makaronów. Mąka z amarantusa
Ma mocny i specyficzny smak, dlatego jako dodatek do wypieków, należy stosować ją z umiarem. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, błonnika, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, antyoksydantów i witaminy A, E i witamin z grupy B. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża poziom cholesterolu we krwi i jest lekkostrawna. Sprawdza się jako domieszka kilku łyżek do innych mąk przy wypieku pieczywa i ciast. Polepsza ich właściwości odżywcze i wpływa na smak. Najbezpieczniej kupować ją w małych ilościach w miarę potrzeb, bo szybko jełczeje. Mąka ziemniaczana
Jest pozbawiona zapachu i smaku. Zawiera lekkostrawne węglowodany, nadaje się do potraw dietetycznych. W kuchni orientalnej używana głównie do zagęszczania zup, sosów, musów, lukrów. W strukturze podobna do mąki ziemniaczanej. Mąka teff (z trawy abisyńskiej)
Ma ostry smak i aromat – im ciemniejszy kolor, tym mocniejszy. Bardzo zdrowa i bogata w wapń, żelazo, magnez, błonnik, kwas foliowy oraz antyoksydanty. Ma niski indeks glikemiczny więc nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Sprawdza się jako dodatek wypieku chleba, placków i ciast.
Mąka z orzecha włoskiego
Ma intensywnie orzechowy smak i aromat. Jest bogata w błonnik, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, kobalt i lecytynę. Zawiera witaminę A, E i witaminy z grupy B. Jest smakowym i wartościowym dodatkiem do wypieków ciast i ciasteczek oraz posypką do lodów, deserów i sałatek. Mąka kokosowa
Ma bajecznie kokosowy, słodki smak i aromat. Nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii niż wiórki kokosowe. Jest źródłem błonnika i białka, wapnia, cynku, magnezu oraz antyoksydantów. Reguluje poziom cukru we krwi. Jest świetnym dodatkiem do słodkich wypieków i deserów. Mąka arachidowa
Ma smak i aromat orzeszków arachidowych. Jest bardzo puszysta. Bogata w białko, błonnik, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. Obniża poziom cholesterolu. Stosowana do zagęszczania zup i sosów, jako dodatek do słodkich wypieków oraz posypka do deserów. Mąka dyniowa (z pestek dyni)
Ma smak i intensywny aromat pestek z dyni. Zawiera duże ilości błonnika, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi, a także witaminę A i wit. z grupy B. Może służyć jako posypka do pieczywa oraz dodatek do ciast i placków.
Za pomoc i wsparcie serdecznie dziękuję sklepom:
www.balviten.com
www.efavit.pl
www.biosfera24.pl
Paczuszki z ciasta francuskiego z kozim serem
Naleśniki kukurydziane z kapustą czerwoną i sosem z selera
Źródło:http://bezokruszka.pl/naturalne-maki-bezglutenowe