ßßß
porcja na ok. 8 dużych naleśnikówBezglutenowyZawiera:JajaNabiałNadzienie można również zrobić ze szpinaku mrożonego. Kupuj szpinak mrożony w liściach i unikaj tych z sosem. Może się w nich kryć niechciany gluten ;-) Szpinak po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z wody i z grubsza posiekaj.Naleśniki gryczane1. Mąkę wymieszaj z solą. 2. Do miski dodaj wodę, jajka i dokładnie roztrzep. 3. Energicznie mieszając trzepaczką, dodawaj powoli mąkę. Ciasto powinno być gęstości śmietany, bez grudek. 4. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. 5. Przed smażeniem naleśników dodaj olej, ziarna słonecznika i dodatkowo trochę wody (ok. 125 ml). 6. Energicznie rozprowadzaj ciasto na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na rumiano.Nadzienie1. Rozgrzej rondel z olejem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Po minucie dodaj gałkę muszkatołową i dorzucaj partiami umyty, osuszony i z grubsza posiekany szpinak. 3. Smaż aż liście zwiędną. 4. Dopraw pieprzem, wrzuć pokruszoną fetę i posiekane pomidory. 5. Nadzienie nakładaj na usmażone naleśniki, zwijaj w rulony i podawaj skropione oliwą.
Jeśli zostanie wam trochę naleśników, koniecznie spróbujcie w wersji na słodko z białym serem i miodem. Najlepiej gryczanym.
Bezglutenowe hamburgery z indykiemSpaghetti z indykiem i suszonymi pomidorami