Wykonanie
500 g ziemniakow (zważonych po obraniu)500 g
fileta z ryby ze skórą lub ok. 600 g tuszy (ja użyłam
leszcza, ale może każda inna
ryba np.
dorsz,
pstrąg,
łosoś,
mintaj)mały pęczek posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
soku z cytryny1
jajkomielone
siemie lniane do obtoczenia
sólpieprzolej rzepakowy do smażenia
cytryna do skropienia

Przepis na ok. 20 kotlecikówBezglutenowyZawiera:
JajaPanierkę z
siemienia lnianego możesz zastąpić bezglutenową
bułką tartą.1.
Rybę umyj pod bieżącą
wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 2. Natrzyj
oliwą,
solą, po czym włóż do durszlaka i przykryj folią aluminiową. Jeśli masz tuszę
ryby, możesz pokroić ją na kilka mniejszych kawałków. 3. W garnku zagotuj
wodę, a obrane
ziemniaki pokrój na 4 części i wrzuć do osolonego wrzątku. 4. Na garnku z
ziemniakami umieść durszlak z
rybą i gotuj ok. 15–20 minut, aż
ziemniaki i
ryba ugotują się. 5. Z durszlaka zdejmij folię i przełóż
rybę na talerz do przestygnięcia. 6.
Ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Również zostaw do ostudzenia. 7. Po około 30 minutach zdejmij skórę z
ryby i uważnie usuwając ości, rozdrabniaj ją palcami na mniejsze kawałeczki. 8. Przełóż ją do
ziemniaków wraz z posiekaną
natką pietruszki,
solą,
pieprzem, roztrzepanym
jajkiem,
sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj. 9. Formuj kotleciki, nakładając czubatą łyżkę masy
rybnej na dłoń i kolejno obtaczając je w siemieniu lnianym. 10. Gotowe kolety umieść na talerzu, przykryj folią spożywczą i wstaw na 1–2 godziny do lodówki. 11. Smaż po kilka sztuk na rozgrzanym
oleju rzepakowym, po 4 minuty z każdej strony. Podawaj gorące, skropione
sokiem z cytryny i surówką np. z
kiszonej kapusty,
kiszonych ogórków lub
sałatką z dowolnych warzyw, skropionych
oliwią.



Szyszki z
ryżu z domową masą
krówkowąBezglutenowy
chleb owsiany na zakwasie