ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne

Kotlety rybne

nazwa

Wykonanie

500 g ziemniakow (zważonych po obraniu)
500 g fileta z ryby ze skórą lub ok. 600 g tuszy (ja użyłam leszcza, ale może każda inna ryba np. dorsz, pstrąg, łosoś, mintaj)
mały pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
mielone siemie lniane do obtoczenia
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
cytryna do skropienia
Przepis na ok. 20 kotlecików
Bezglutenowy
Zawiera:
Jaja
Panierkę z siemienia lnianego możesz zastąpić bezglutenową bułką tartą.
1. Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 2. Natrzyj oliwą, solą, po czym włóż do durszlaka i przykryj folią aluminiową. Jeśli masz tuszę ryby, możesz pokroić ją na kilka mniejszych kawałków. 3. W garnku zagotuj wodę, a obrane ziemniaki pokrój na 4 części i wrzuć do osolonego wrzątku. 4. Na garnku z ziemniakami umieść durszlak z rybą i gotuj ok. 15–20 minut, aż ziemniaki i ryba ugotują się. 5. Z durszlaka zdejmij folię i przełóż rybę na talerz do przestygnięcia. 6. Ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Również zostaw do ostudzenia. 7. Po około 30 minutach zdejmij skórę z ryby i uważnie usuwając ości, rozdrabniaj ją palcami na mniejsze kawałeczki. 8. Przełóż ją do ziemniaków wraz z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, roztrzepanym jajkiem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj. 9. Formuj kotleciki, nakładając czubatą łyżkę masy rybnej na dłoń i kolejno obtaczając je w siemieniu lnianym. 10. Gotowe kolety umieść na talerzu, przykryj folią spożywczą i wstaw na 1–2 godziny do lodówki. 11. Smaż po kilka sztuk na rozgrzanym oleju rzepakowym, po 4 minuty z każdej strony. Podawaj gorące, skropione sokiem z cytryny i surówką np. z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków lub sałatką z dowolnych warzyw, skropionych oliwią.
Szyszki z ryżu z domową masą krówkową
Bezglutenowy chleb owsiany na zakwasie
Źródło:http://bezokruszka.pl/kotlety-rybne