ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

0,5 kg ziemniaków najlepiej mączystych
125 g mąki ziemniaczanej
1 jajko (opcjonalnie)
sól
Indyk w sosie pieczarkowym
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 250 g fileta z indyka
1 szklanka bulionu
1 cebula
5 pieczarek
sól
pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki
igiełki oberwane z 1 gałązki rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
porcja na ok. 20 klusek
Bezglutenowy
Zawiera:
Jaja
Warto również wypróbować opcję wegańską z pominięciem indyka.
1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Odstaw do ostudzenia. 3. Filet umyj, osusz i pokrój na kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. 4. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju rzepakowego i dodaj mięso. 5. Podsmaż na średnim ogniu (ok. 5 minut). Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane w plastry pieczarki. 6. Po kilku minutach podlej 5–6 łyżkami bulionu i duś ok. 10 minut. 7. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w ⅓ szklanki bulionu, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. 8. Zdejmij z ognia, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 9. Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i jajko (opcjonalnie). 10. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością mąki. 11. Z ciasta formuj kluseczki i nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem :-) 12. W wysokim garnku zagotuj wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z indykiem i sosem pieczarkowym.
Zupa krem z dyni
Bezglutenowy ekstrakt z wanilii na bazie rumu
Źródło:http://bezokruszka.pl/kluski-slaskie-z-indykiem-w-sosie-pieczarkowym