Wykonanie
0,5 kg
ziemniaków najlepiej mączystych125 g
mąki ziemniaczanej1
jajko (opcjonalnie)
sólIndyk w
sosie pieczarkowym1 łyżka
oleju rzepakowegook. 250 g
fileta z indyka1 szklanka
bulionu1
cebula5
pieczareksólpieprz½ łyżeczki
słodkiej paprykiigiełki oberwane z 1 gałązki
rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejporcja na ok. 20 klusekBezglutenowyZawiera:
JajaWarto również wypróbować opcję wegańską z pominięciem
indyka.1. Obierz, opłucz i ugotuj
ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Odstaw do ostudzenia. 3. Filet umyj, osusz i pokrój na kawałki. Natrzyj
solą,
pieprzem,
papryką i
rozmarynem. 4. Rozgrzej patelnię z łyżką
oleju rzepakowego i dodaj
mięso. 5. Podsmaż na średnim ogniu (ok. 5 minut). Wrzuć pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekane w plastry
pieczarki. 6. Po kilku minutach podlej 5–6 łyżkami
bulionu i duś ok. 10 minut. 7.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w ⅓ szklanki
bulionu, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. 8. Zdejmij z ognia, w razie potrzeby dopraw
solą i
pieprzem do smaku. 9.
Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj do nich
mąkę ziemniaczaną, szczyptę
soli i
jajko (opcjonalnie). 10. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością
mąki. 11. Z ciasta formuj kluseczki i nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem :-) 12. W wysokim garnku zagotuj
wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z
indykiem i
sosem pieczarkowym.
Zupa krem z dyniBezglutenowy ekstrakt z
wanilii na bazie
rumu