ßßß
porcja na ok. 20 klusekBezglutenowyZawiera:JajaWarto również wypróbować opcję wegańską z pominięciem indyka.1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Odstaw do ostudzenia. 3. Filet umyj, osusz i pokrój na kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. 4. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju rzepakowego i dodaj mięso. 5. Podsmaż na średnim ogniu (ok. 5 minut). Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane w plastry pieczarki. 6. Po kilku minutach podlej 5–6 łyżkami bulionu i duś ok. 10 minut. 7. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w ⅓ szklanki bulionu, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. 8. Zdejmij z ognia, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 9. Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i jajko (opcjonalnie). 10. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością mąki. 11. Z ciasta formuj kluseczki i nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem :-) 12. W wysokim garnku zagotuj wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z indykiem i sosem pieczarkowym.

Zupa krem z dyniBezglutenowy ekstrakt z wanilii na bazie rumu