ßßß
Składniki:Na spód ziemniaczano-pieczarkowy:0,7 kg ziemniaków2 łyżki posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżka suszonego1 łyżka oleju rzepakowego do ziemniaków + 3 łyżki do smażenia pieczarek150g pieczarek50g startego żółtego serapłaska łyżeczka soliNa sos boloński:0,5 kg mielonego mięsa indyka (lub wieprzowe)4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego4 ząbki czosnku1 duża cebula3 łyżki oleju rzepakowego1 szklanka bulionusól, pieprz, papryka słodka i ostraDodatkowo:odrobina oleju i tartej bułki do przygotowania formy100 g sera żółtego3 jajkaszczypiorekgałązki rozmarynuPrzygotowanie:Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, rozmarynem i 1 łyżką oliwy. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze płasko rozłożyć ziemniaki. Piec 20 minut, po tym czasie wymieszać i podpiec jeszcze 15 minut.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki i usmażyć. Dodać upieczone ziemniaki, przemieszać i wyłączyć ogień. Dodać starty ser, dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.Sos:Cebulę pokroić w kostkę a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i chwilę smażyć. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć do odparowania wody (około 15 minut).Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ziemniaki i wyrównać. Ziemniaki posypać 50 g startego sera żółtego. Na to wyłożyć mięso i dokładnie wyrównać, najlepiej uklepując dłonią.Przy pomocy kubka odcisnąć w mięsie 3 koła, do których wbić surowe jajka. Posolić.Piec w 200 stopniach do ścięcia białek, około 15-20 minut.Gotowe danie udekorować tartym serem, posiekanym szczypiorkiem i gałązkami rozmarynuSmacznego!!

