Wykonanie
Obiecałam już jakiś czas temu że będzie wariacja na temat
ziemniaków pieczonych w
rozmarynie. Kombinowałam, kombinowałam i w końcu wymyśliłam zapiekankę z pikantnym
sosem bolońskim.
Ziemniaki wzbogaciłam smakiem
pieczarek. Muszę powiedzieć, że efekt przerósł moje oczekiwania. Potrawę przygotowuje się mniej więcej tyle samo, co tradycyjny obiad ziemniaki+schabowe. Za to efekt dziesiątki
razy lepszy, ciekawszy, smaczniejszy. Gorąco polecam na co dzień, na kameralne przyjęcie czy niedzielny obiad.Ilość
jajek należy dostosować do ilości osób przy
stole.
Składniki:Na spód ziemniaczano-
pieczarkowy:0,7 kg
ziemniaków2 łyżki posiekanych listków
rozmarynu lub 1 łyżka suszonego1 łyżka
oleju rzepakowego do
ziemniaków + 3 łyżki do smażenia
pieczarek150g
pieczarek50g startego
żółtego serapłaska łyżeczka
soliNa
sos boloński:0,5 kg
mielonego mięsa indyka (lub wieprzowe)4 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego4 ząbki
czosnku1 duża
cebula3 łyżki
oleju rzepakowego1 szklanka
bulionusól,
pieprz,
papryka słodka i ostraDodatkowo:odrobina
oleju i
tartej bułki do przygotowania formy100 g
sera żółtego3
jajkaszczypiorekgałązki
rozmarynuPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z
solą,
rozmarynem i 1 łyżką
oliwy. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze płasko rozłożyć
ziemniaki. Piec 20 minut, po tym czasie wymieszać i podpiec jeszcze 15 minut.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać
olej. Wrzucić
pieczarki i usmażyć. Dodać upieczone
ziemniaki, przemieszać i wyłączyć ogień. Dodać
starty ser, dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.Sos:
Cebulę pokroić w kostkę a
czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać
olej i zeszklić
cebulę z
czosnkiem. Dodać
mięso i chwilę smażyć. Dodać
bulion,
koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć do odparowania
wody (około 15 minut).Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować
olejem i wysypać
bułką tartą. Wyłożyć
ziemniaki i wyrównać.
Ziemniaki posypać 50 g
startego sera żółtego. Na to wyłożyć
mięso i dokładnie wyrównać, najlepiej uklepując dłonią.Przy pomocy kubka odcisnąć w
mięsie 3 koła, do których wbić surowe
jajka. Posolić.Piec w 200 stopniach do ścięcia
białek, około 15-20 minut.Gotowe danie udekorować tartym
serem, posiekanym
szczypiorkiem i gałązkami
rozmarynuSmacznego!!