Wykonanie
0,5 szklanki (ok. 100 g)
kaszy jaglanej1,5 szklanki
wody2
gruszkiok. 10
śliwek węgierek1 gwiazdka
anyżu1 łyżeczka
cynamonuszczypta mielonego
kardamonu (dowolnie)2 łyżki
syropu z agawy lub
miodu2 łyżki
masłaDodatkowogarść dowolnych
orzechówmiód
przepis na 2 porcjeBezglutenowyZawiera:
OrzechyNabiałKasza jaglana jest jedną z najzdrowszych
kasz. Bogata w witaminy i
sole mineralne jest świetnym i odżywczym śniadaniem (nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej). Poza tym jest zasadotwórcza i ma działanie przeciwwirusowe. Bardzo polecam!1.
Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko
orzechowy zapach będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą
wodą. 4. Wrzuć
kaszę do gotującej się
wody, dodaj 1 łyżkę
masła, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż
kasza wchłonie całą
wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem zamieszaj. 6. Tymczasem w drugim garnuszku umieść 1 łyżkę
masła, pokrojone na mniejsze kawałki
śliwki i
gruszki. Wlej
syrop z agawy i dodaj
przyprawy. 7. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 8. Podawaj z ugotowaną
kaszą i
orzechami. Gdyby było niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę
miodu lub dwie.


Zielone
curry z
kalafiorem i
fasolkąKasza gryczana z
kurkami i
kalafiorem