ßßß
przepis na 2 porcjeBezglutenowyZawiera:OrzechyNabiałKasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Bogata w witaminy i sole mineralne jest świetnym i odżywczym śniadaniem (nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej). Poza tym jest zasadotwórcza i ma działanie przeciwwirusowe. Bardzo polecam!1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem zamieszaj. 6. Tymczasem w drugim garnuszku umieść 1 łyżkę masła, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i gruszki. Wlej syrop z agawy i dodaj przyprawy. 7. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą i orzechami. Gdyby było niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę miodu lub dwie.
Zielone curry z kalafiorem i fasolkąKasza gryczana z kurkami i kalafiorem