ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami

Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

0,5 szklanki (ok. 100 g) kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
2 gruszki
ok. 10 śliwek węgierek
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu (dowolnie)
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
2 łyżki masła
Dodatkowo
garść dowolnych orzechów
miód
przepis na 2 porcje
Bezglutenowy
Zawiera:
Orzechy
Nabiał
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Bogata w witaminy i sole mineralne jest świetnym i odżywczym śniadaniem (nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej). Poza tym jest zasadotwórcza i ma działanie przeciwwirusowe. Bardzo polecam!
1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem zamieszaj. 6. Tymczasem w drugim garnuszku umieść 1 łyżkę masła, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i gruszki. Wlej syrop z agawy i dodaj przyprawy. 7. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą i orzechami. Gdyby było niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę miodu lub dwie.
Zielone curry z kalafiorem i fasolką
Kasza gryczana z kurkami i kalafiorem
Źródło:http://bezokruszka.pl/kasza-jaglana-z-gruszkami-i-sliwkami