ßßß Cookit - przepis na Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

250 g suchej ciecierzycy (po ugotowaniu, będzie jej ok. 500 g)
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2–3 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
kawałeczek czerwonej chilli (ilość według uznania)
1 łyżeczka kurkumy
400 g passaty pomidorowej
1 puszka mleka kokosowego
sól
pieprz
sok z 1 limonki
świeża kolendra
Dodatkowo
ryż basmati lub jaśminowy
Przepis na 3–4 porcje
Bezglutenowy
Wegański
1. Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą zostaw na noc do namoczenia. 2. Po tym czasie zmień wodę i gotuj przez 45–60 minut (wody nie solimy!). 3. Rozgrzej olej na dużej patelni. 4. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. 5. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 6. Na patelnię dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i smaż przez 1 minutę, nie przerywając mieszania. 7. W moździerzu utrzyj kminek i ziarna kolendry. Dodaj je razem z drobno pokrojoną chilli i kurkumą na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, wciąż mieszając. 8. Wlej passatę pomidorową i wrzuć ugotowaną (i odsączoną) ciecierzycę, zamieszaj i duś 5 minut. 9. Dodaj mleko kokosowe i duś ok. 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu. 10. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sól, pieprz i wyciśnij sok z limonki. Zamieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 11. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem posyp z grubsza posiekaną świeżą kolendrą.
Oponki bez drożdży i sera
Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną
Źródło:http://bezokruszka.pl/curry-z-ciecierzyca