Wykonanie
250 g suchej
ciecierzycy (po ugotowaniu, będzie jej ok. 500 g)1
cebula1 łyżka
oleju rzepakowego2–3 ząbki
czosnku2 cm kawałek świeżego
imbiru1 łyżeczka ziarenek
kolendry1 łyżeczka
kminu rzymskiegokawałeczek
czerwonej chilli (ilość według uznania)1 łyżeczka
kurkumy400 g passaty pomidorowej1 puszka
mleka kokosowegosólpieprzsok z 1
limonkiświeża
kolendraDodatkowo
ryż basmati lub jaśminowy
Przepis na 3–4 porcjeBezglutenowyWegański1.
Ciecierzycę opłucz, zalej zimną
wodą zostaw na noc do namoczenia. 2. Po tym czasie zmień
wodę i gotuj przez 45–60 minut (
wody nie solimy!). 3. Rozgrzej
olej na dużej patelni. 4. Wrzuć drobno pokrojoną
cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. 5.
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 6. Na patelnię dodaj wyciśnięty przez praskę
czosnek, starty
imbir i smaż przez 1 minutę, nie przerywając mieszania. 7. W moździerzu utrzyj
kminek i ziarna
kolendry. Dodaj je razem z drobno pokrojoną
chilli i
kurkumą na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, wciąż mieszając. 8. Wlej passatę
pomidorową i wrzuć ugotowaną (i odsączoną)
ciecierzycę, zamieszaj i duś 5 minut. 9. Dodaj
mleko kokosowe i duś ok. 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu. 10. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj
sól,
pieprz i wyciśnij
sok z limonki. Zamieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw
solą i
pieprzem do smaku. 11. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach z ugotowanym wcześniej
ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem posyp z grubsza posiekaną świeżą
kolendrą.
Oponki bez
drożdży i
seraBezglutenowe pierogi ruskie z
mąką gryczaną